Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Sétáltam ma este a városban...

Sétáltam ma este a városban és találtam egy okostelefont. Vétettem, hogy megtartottam?

Figyelt kérdés
2012. aug. 22. 01:07
1 2
 11/16 2xSü ***** válasza:
100%

Ha jól tudom – nem vagyok jogász –, akkor bármilyen tárgyat is találsz, kötelességed törekedni arra, hogy azt visszajuttasd a tulajdonosnak. A törvény leírja, hogy hogyan kell eljárnod:

[link]

Jó, megint más tészta, ha mondjuk egy üveg drága whiskey-t találsz, mert ott nem igazán van mód arra, hogy megtalálják a tulajdonost. De egy telefon esetén én a törvény szerint járnék el. Ha saját SIM kártyát teszel bele, akkor az IMEI szám alapján be tudnak azonosítani, és mivel nem a törvény szerint jártál el, ezért lopásnak minősül a dolog. Mobiltelefon esetén röviden tehát a következő a helyzet:

- A telefon jogos tulajdonosa az IMEI számból megállapítható.

- A telefont használva megállapítható, hogy melyik SIM kártyával használták az eltűnt telefont.

Ergo a „lopás” ténye bizonyítható.

Amúgy pont ezért van ez a törvény, hogy a tényleges lopás esetén a tolvaj ne mondhassa azt, hogy „de hát én ezt az utcán találtam”. Pont ezért van meghatározva a törvényben, hogy az utcán talált tulajdonnal hogyan kell eljárnod.

2012. aug. 22. 09:28
 12/16 anonim ***** válasza:
Inkább dobd bele egy kukába!:D
2012. aug. 22. 14:25
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Ne a bilincstől félve (ami kicsit túlzás) add vissza a telefont. Simán tedd azt, ami helyes: add vissza a tulajának. Egy számot felhívsz a telefonkönyvéből és kész. Szerintem a tulaj örülni fog neki, nem hiszem, hogy neked kell majd rohangálnod, hogy visszaadd neki.

Ha te vesztetted volna el, biztos örülnél, ha visszaadnák neked.

2012. aug. 23. 20:08
 14/16 anonim ***** válasza:
Az okos telók még ha az aksi ki is van véve belőlük tudnak sugározni jelet.Hallottam valkitől megcsapták a HTC ét és 1 méter pontosan megmondta az internet ,hogy hol van.Már igy is mentek a rendőrségre és mentek a tlóért.A döntés a te döntésed:megtartod vagy megtalálod a módját a visszajuttatáshoz.
2013. máj. 22. 23:46
 15/16 2xSü ***** válasza:

1. A kérdést 3/4 éve tették fel. Gondolom vagy így, vagy úgy, de azóta mindenképpen megoldódott a kérdés.

2. „Hallottam valkitől”. Avagy „állítólag”… Igen, terjednek ilyen és hasonló tévhitek a neten is, élőben is. Némi logikus gondolkodás után persze ezekről belátható, hogy hülyeségek.

2013. máj. 23. 09:06
 16/16 anonim válasza:
Azért ezt az utolsót nem venném biztosra. A GPS modul lehet hogy közvetlen az aksira van rákötve, és nem kell bekapcsolni hozzá a telefont, hogy a tárgy helyét azonosítsa. Legfeljebb nem küldi el interneten a GPS a tárgy helyét. Ha meg GPS még nincs is benne az 1 méter azért akkor is hülyeség, 5-10 méter sugarú körben háromszögelve lehet rákeresni egy jel forrására.
2016. szept. 9. 15:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!