Mi történt volna? Megrázott volna az áram?
Ma nagyon figyelmetlen voltam.
Egy nagy ásványvizes üveget,kupak nélkül, a székem mellé tettem.Szerencsére már csak az üveg aljában volt víz,kb. 1 dl.Mikor felálltam a székről véletlen felrúgtam az üveget és a víz ráfolyt a hosszabbítóra amiben 4 konnektor van.Ebből 3 használatban volt tehát zárt volt a hosszabbító nagy része,és körbe tudtam törölgetni.Nagy szerencse hogy nem az üres konnektorba folyt a víz.De ha oda folyt volna akkor megrázott volna az áram?De csak ha hozzáérek? Vagy hogy van ez?
Csak érdekel..
Tudom hogy nagyon figyelmetlen voltam :((
Igen, csak ha a kézzel vagy nedves ruhával hozzáérsz és sehol nem szakad meg közben a vízfelület. Plusz még az is érdekes, hogy milyen cipőben voltál, le voltál-e földelve. Pl. gumitalpúban nem valószínű.
De ha van a lakásban fi-relé (ez egy fajta biztosíték), akkor lecsapta volna és nem ráz meg. Sőt, ha a víz mindkét lyukba befolyt volna, már az lecsapja a fi-relét.
Érdemes ilyen esetben lekapcsolni vagy a hosszabbítót vagy a biztosítékot és úgy törölgetni. :-)
hát nagy szerencsém volt az biztos :)
a gumitalpat gondolom azért említed mert nem vezeti az áramot.Legközelebb kihúzom majd a hosszabbítót és felveszek gumicsizmát :D.
köszönöm a választ
Valószínűleg megrázott volna... de nem jelenti azt hogy halálos áramütést kaptál volna
mivel a víz rosszul vezeti az áramot (kivéve ha sós)
egyszer a munkahelyemen átemelőszivattyút javítottak és beindult. az összes vizet rányomta a hosszabbítóra. nem nyomta le az automatát csak elkezdett gőzözögni a hosszabbító. kb ennyi történt :)
Esetedben a legjobb tanulási módszer a kipróbálás. Mivel gondolkodni nem tudsz, ennél butább már nem lehetsz, tehát az idegsejtjeidnek nem árthat egy kis áramütés, viszont pontosan tudni fogod a legközelebbi alkalommal, hogy begrázott-e, vagy nem.
Ha van fí-relé ( [link] és jól van bekötve, akkor valószínűleg életben maradsz, ha nem, akkor megmenekült a világ egy újabb Darwin-díjastól...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!