Mit jelent Bella Thorne egyik zenéjében a "TTYLXOX"?
Ötletem sincs ki az, vagy mi ez, de szerintem ez lehet:
Talk to you later (ez ilyen nagyon menő "később majd dumálunk" szleng), a xox pedig a szokásos ölelés és csók. Főleg ha xoxo. Nem tudom az x az ölelés vagy a csók-e, de mindegy.
A dal egy Disney sorozat ("Shake It Up") egyik
betétdala, és nagyon friss: idén március 6-án adták ki.
Bella Thorne egyébként az egyik főszereplője is ennek a
sorozatnak. Ő maga egyébként gyerekszínész, táncos és
gyermekmodell.
TTYL = "Talk To You Later" mozaikszó: klasszikus
rövidítés (pl. OM = Oktatási Minisztérium, HM =
Honvédelmi Minisztérium, BM = Belügyminisztérium)
XOX = "Hugs and Kisses" Szimbólum: írott beszélt nyelv, szimbolikus írásbeliség
netspeak: az íráskép vizuális felidéző ereje, vagyis szimbolikussága jelentést hordoz,
tehát itt már nem a betűkhöz kapcsolt szimbolikus jelentés, hanem a képi jelentés
felidéző ereje hordoz jelentést. Vizuális asszociációkra van szükség. Az X = ölelés
(hug), az O = csók (kiss). X = ölelés, mert az X az egymásba fonódó karokat jelenti,
az O a csók, mert az O a csókra nyíló száj formáját idézi. Azért nehéz ez az írásmód,
mert nem lehet pontosan tudni, mikor melyik szimbólumrendszert használja a
szerző. BFF = Best Friends Forever, IDK = I Don't Know, LMHO = Laughing my head
off., LJK = Let's Just Kidding, ROTF = Rolling On The Floor. Ezek is mind egyszerű
rövidítésből kialakult mozaikszavak.
Az internetes csetes nyelv, az SMS nyelv a rövidítésekre és az egyszerűsítésekre
hajlamos, szereti követni a gyors beszéd kiejtését. Tehát ezekben a műfajokban egyre
inkább úgy írunk, ahogy beszélünk. (Ez az „írott beszélt nyelv”.) Ebből a dalból az
derül ki, hogy ezek az eredetileg írásbeli jelölések beszivárognak a beszélt nyelvbe.
Tehát a folyamat visszafordult: az írásbeli szimbólumok bekerülnek a gyors, beszélt
nyelvbe. Tehát elkezdünk úgy beszélni, ahogy írunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!