Sorsunk megvan írva? Meg van írva az is, hogy mikor halunk meg? Vagy mi írjuk saját sorsunkat és a halálunk sincs megírva?
Baleset = véletlen, idióta autós, figyelmetlen fiatal
Daganat = genetika
Egy ideig én sem gondolkoztam ilyenen, meg el is vetettem ezeket az ötleteket. Azóta egy kicsit nyitottabb lettem és pár hónapja találtam egy ilyen gif-et a wikin: [link]
Nem biztos, hogy egy dologra gondolunk teljesen, de Stephen Hawking szerint a szabad akarat csak egy illúzió. A fenti kis animáció egy elméleti dolog, és ha igaza van akkor nincs szabad akarat, vagyis nem függ tőled semmi, és nem tudtál volna mást tenni abban a szituációban, mint ahogy a múltat sem tudod megváltoztatni. A fenti animációt az angol wikipediáról szedtem, ha érdekelnek az ilyen elvont dolgok keress rá a neten a "free will" -re. Azért a gif alatti szöveget leírom neked, ha esetleg nem angolos lennél:
Egy ember visszautazik néhány másodpercet egy sima egyszerű idővonalon. (Itt azért van ez a meghatározás - gondolom én - hogyha párhúzamos univerzumok vannak, akkor ez máshogy müködhet.) Ez a jelenet a szabad akarattal kapcsolatban vehthet fel kérdéseket, mivel ha a személy elhatározza, hogy belép a gépbe, azzal egy időben megjelenik az ő saját mása is, és a személynek abszolút nincs esélye, hogy meggondolja magát (vagyis, hogy ne menjen be)
Nah ezen lehet filózni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!