Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi a Csík és Vonal között a...

Mi a Csík és Vonal között a külömbség?

Figyelt kérdés

Szóval hol ér véget a csík és honnan kezdődik a vonal.

Mi alapján alapítod meg hogy melyik?

2009. jún. 19. 23:55
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg a vonalnak nincs szélessége, ha geometriailag nézzük. Gyakorlatilag meg szerintem relatív a mindennapi életben, hogy mit nevezünk csíknak és mit vonalnak. Pl. egy ruhán, ha fél mm vastagságú "vonalak" vannak, csíknak mondjuk, vagyis csíkosnak, ha ugyanilyen vonalak egy füzetben vannak, az vonalas füzet, nem csíkos. De pl. ott van a "záróvonal" az úttesten, vagy szaggatott "vonal", hát annak egészen jelentékeny szélessége van, viszont, ha a hosszához viszonyítjuk, már nem is annyira. Nos, szerintem nincs rá szabály, megállapodás kérdése, mit hogyan neveztek el és ahhoz tartjuk magunkat, a zakót sem mondjuk vonalasnak, a terelővonalat sem mondjuk szaggatott csíknak. Vajon miért? :)
2009. jún. 20. 00:08
 2/5 anonim ***** válasza:
86%
A spagettire biztos nem mondod azt, hogy vonal, meg a mákoscsíkra sem...
2009. jún. 20. 00:41
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem még soha nem mondták pl. azt, hogy "na, húzd innen a vonalat". A csíkot meg mindig húzom, ha beszólnak :) Nekem ennyi a különbség.
2009. jún. 20. 01:08
 4/5 anonim válasza:

Sokan kockának nevezik a téglatest formájú tárgyakat, de az attól még hülyeség, hogy sokan mondják.

Ilyen magyaros szokás, csíknak nevezni a vékony vonalakat. Pedig azt szerintem érezni kellene, hogy ami már nagyon vékony, relatív vékony, az inkább vonal.

Ami vastagabb, az lehet mondjuk sáv, a csíkot pedig inkább el kell húzni, de nem fontos feltétlenül használni ezt a szót, ha van helyette jobb meghatározás is.

2017. szept. 4. 20:32
 5/5 SzMarci84 válasza:

A korábban válaszolók szerintem minden jószándékuk ellenére sem vittek elég közel téged a válaszhoz, ezért megvilágítanám másképp.

A vonal egy képzett szó. Töve a "von". Pl "Vonj egyenlőséget valami közé, vond le a következtetést, stb." A vonal összeköt, tagol vagy épp szétválaszt, de mindenképpen jelöl. A fenti példák esetében a vonalas füzet például jelöli neked a területet, ahova a sorodat írhatod. A csíkos ing csíkja nem tölt be ilyen funkciót. Az egy látható sáv, mely eltér színben, jellegében a háttértől.

Talán a legjobban ott érhető tetten a különbsėg, ahol a vonal képzeletbeli. Pl: Légvonal és kondenzcsík.

2019. okt. 19. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!