Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mikortól számít egy bélyeg...

Mikortól számít egy bélyeg vagy egy képeslap réginek és értékesnek?

Figyelt kérdés

Kaptam nem rég egy pár béllyegzett képeslapot, de mind "nem mai".

Nem akarom kidobni, de nagyon megtartani se, mert nincs rá szükségem, ugyan helyet nem foglal, de érdekelne mikortól számítanak értékesnek, érdemes e foglalkoznom velük, és az eladásukkal.

köszi

2012. ápr. 13. 15:45
 1/1 polarbeer ***** válasza:

Szerbusz :)

Én gyűjtöm a régiségeket, régi pénzeket, bélyegeket, képeslapokat.

Bélyeg: a bélyeggyűjtőknek külön katalógusokat állítanak ki, ezekben le van írva, hogy mennyit érnek a bélyegek, akkor ha pecsételtek, és akkor, ha nem. Általában a nem pecsételtek = postatiszták érnek többet. Ha veszel ilyen katalógust, akkor meglátod, hogy mennyit érnek. Egyébként - 1-2 nagyon ritka bélyegtől eltekintve - a magyar bélyegek zöme csupán 20-30 Ft-ot ér / darab....

Képeslap: na, ez már érdekesebb kérdés :))))

Főleg olyan képeslapok az értékesek, amelyek tájképesek, tehát valami tájat, falut, várost ábrázolnak. Általában kevesebbet érnek azok, amik karácsonyiak, húsvétiak.

Azok a képeslapok az értékesebbek, amik 1945 ELŐTTIEK !

Ezt honnan tudod? Onnan, hogy a bélyegen rajt van a dátum (sokszor kihagyják, hogy 19, tehát 1925.08.13 helyett csak 25.08.13 van írva), és ahol az első szám 1945-nél (illetve 45-nél) kisebb, az már érdekes lehet. Ahol nincs, vagy nem látszik világosan a pecsét, ott megnézed, hogy a képeslap hátulján rajt van-e valami fillér (fill), vagy forint (Ft) érték, hogy mennyibe került maga a képeslap. Ha fillér (fill) és a forint (Ft) IS HIÁNYZIK, akkor a képeslap BIZTOSAN 1946 előtti, ugyanis 1946 augusztus 1.-e óta fizetünk forinttal, előtte pengő volt Magyarország fizetőeszköze.

Ki gyűjt képeslapokat? Azok, akik HELYTÖRTÉNETTEL foglalkoznak, kíváncsiak, hogy hogyan nézett ki a saját falujuk / városuk sok-sok évvel ezelőtt. Éppen ezért mindenkinek a saját lakhelyéről készült képeslap a kedves, ha éppen nincs neki olyan, akkor sokat érhet neki a Te képeslapod.

Pl.: én Pápán lakom, és a pápai lapokat, és a Bakonyalja különböző falvairól készült lapokat gyűjtöm. Nagyon szeretem Homokbödöge (jó név, mi? :D :D ) falut. Ha neked lenne egy olyan Homokbödögét ábrázoló lapod, ami nekem nincs meg, azért én például akár 10.000 Ft-ot is tudnék fizetni!!!!!!!! De ha például hoznál egy Szegedi képeslapot, az engem egyáltalán nem érdekel, és semmit sem tudnék érte fizetni. De lehet, hogy egy szegedi gyűjtő megőrül érte!!!!!

Remélem tudtam segíteni! Bármit teszel, egy a lényeg: SEMMI RÉGI HOLMIT KI NE DOBJ!!!! Lehet, hogy valakinek kincset jelentenek!!!! Szólj a haveroknak is, ha van felesleges régiségük, nehogy kidobják, sokan nagyon örülnének neki!!!

Legjobb, amit tehetsz: felrakod vaterára a régiségeket. Ha nem szeretnél különösebb pénzt keresni vele, akkor 1 Ft-ra rakd fel, valaki biztosan elviszi. Ekkor jót tettél másnak, és nem neked kell gondolkodnod rajta, hogy hová rakd a továbbiakban :D :D

További minden jót!! polarbeer

2012. máj. 28. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!