1464-ben aztán hivatalosan is megkoronázták a Szent Koronával (Mátyás királyról szól), sőt törvénybe iktatták. Mit iktattak törvénybe? Sehol sem találok semmi választ. Segítséget nagyon megköszönném!
Szia!
Itt találtam annyit, hogy a korona őrzését rendelte el:
A korona és az érte járó váltság kézrôl-kézre adatva, Bécsújhely kapuja alatt vétetett át, majd Sopronon keresztül 24 évi távollét után 1463. június 24-én lett nagy ünnepségek között Budára visszavive.
A már 7 év óta uralkodó Mátyást csak akkor, 1464. március 24-én lehetett királlyá koronázni.
Valószín_leg az, hogy Erzsébet királyné a nemzet meghallgatása nélkül bocsátotta el a koronaôröket, bírhatta rá Mátyás királyt és a nemzetet arra, hogy a koronázás után tartott országgy_lésen elrendeltessék az, hogy: ,,Elke-rülendô azokat a visszaszerezhetetlen károkat, kimondhatatlan ragadmányokat, nyughatatlanságokat, fáradtságokat és költségeket, melyeket a korona elorzása okozott – gondoskodásnak kell történni a korona kellô ôrzésérôl” (1464. II. t. c.) E törvénycikk amellett, hogy hangsúlyozza a koronaôrzés szükségét, csupán csak enunciátiokat tartalmaz. Kimondja az alkotmányos elvet, hogy nem a királyt egyedül, hanem a királyt és a nemzetet közösen illeti a koronaôri méltóság betöltése, a betöltés módjáról azonban nem intézkedik.
Itt küldöm a linket:
Nekem is pont ez a házim! :)
Köszönöm szépen! :*
Igen. Tényleg hasznos. És örülök, hogy két év után még mindig hasznát tudjátok venni a válaszomnak.
Üdv. Ági
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!