Mi az a pötyő?

Figyelt kérdés
2009. jún. 3. 14:17
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Csak nézz szét ezen az oldalon... elírás...

Volt egy ismerősöm, aki így kívánt kellemes ünnepet:

Bóldog pűnkősdőtt kivánnok nekktek! - én ezek után már semmin nem lepődöm meg.

2009. jún. 4. 08:50
 12/15 anonim válasza:

Nem tudom, mikor tették fel a kérdést, de eddig értelmes válasz nem született. A magyar étrendben sok olyan étel szerepel amelynek furcsa, hogy ne mondjam, kifejezetten tréfás neve van. Ilyen, túl a Tiszán pl. az öreglebbencs, vaghy más néven slambuc, amelynek pusztai, vagy tanyasi "levetlen", "öhön", ssőt "handabakáré" neve is van. Hevesben ismerek egy "nyikogó" nevű ételt, amelynek galuskája tkp. a sztrapacskáé, csk juhtúró helyett hagymás zsírral nyakonöntve.

Nadehát a pötyőről van szó. Ez is tréfásan hangzik,de viccet csináléni nem kell belőle, hanem meg kell kóstolni. Hallatlanul finom. Miazhogy, Nagyon is. Finom a köbön. Tkp. egy hígra főzött lekvár. Hajduságban, "veres" szilvából főzik, paradicsomlé sűrűségűre, cukor nélkül,

2010. márc. 20. 19:09
 13/15 anonim válasza:

A "pötyő" folytatása:

és vékonymyakú üvegben tártolják el a "kanarában" /speiz/

Gyerekkoromban sokszor adtuk elő: "Nanám! Éhes vagyok/Vagyunk. Aggyík mán egy kis pötyőt! /Nanám, a dédnagyanyám megszólítása volt, a kor az l950-es évek eleje/ Amikor megkaptuk, tányérba kitöltöttűk, cukorral meghintettük, kenyérrel kimártogattuk. Cukor nélkül eszméletlen savanyú volt, emellett azonban valami felséges talán muskotályosnak nevezhető íze volt. Na! Most már tudhatjátok mi a pötyő. Ha találkoztok vele, jó étvágyat hozzá!

2010. márc. 20. 19:20
 14/15 anonim válasza:
Pötyő. Elolvastam a beérkező válaszomat. Bocs az elütésekért! Uj billentyűzetet kell vennem! /pl. kanara, igazából kamara akart lenni/
2010. márc. 20. 19:27
 15/15 anonim válasza:
Annak idején egyik túratársam mondta a Téli Mátra előtt, hogy lesz "haburcolás a pötyőben". Aztán lett is bőven latyakban, sárban dagonyázás.
2023. máj. 31. 13:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!