Melyik népdal lehet? (Bővebben lent)
Valami ilyesmi volt benne
az első versszak: mondd anyóka túl a hegyen, fenn messze mily szépet láttál.. hol fenn szél fúj sziklák közén/tövén :D és kis manó nép ott járkál?:D Néha dallam száll völgy öléből, lebben tündér haj arany erdőn
4-es vagy 5-es daloskönyvbe volt benne vagy nem tudom :(
Szia!
Évek óta keresem ezt a dalt, a régi énekkönyveim viszont már nincsenek meg, az újabb fajtákban (ugyanaz a kiadó, csak újabb kiadás) nem találtam.
Nekem úgy rémlik, hogy vagy északi (finn, dán) vagy balkáni (moldáv?) eredetű a dal.
Úgy rémlik, én 2. osztály környékén ismertem meg.
A dalszövegből nem emlékszem én sem többre, és a címét sem tudom.
Mondd anyóka, túl a hegyen.
Fenn messze mily szépet láttál.
Hol fenn szél fúj sziklák közén
És kis manó nép ott járkál.
Néha dallam száll völgy öléből.
Lebben tündérhaj a nagy erdőn.
Arra vágyik ifjú szívem
Fenn messze távoli tájra.
Arra mennék, jaj nem lehet
Arra madár sose szállna.
Néha dallam száll völgy öléből.
Lebben tündérhaj a nagy erdőn.
Nem tudom, más is emlékszik-e, aztán 7.-ben más szöveggel is tanultuk ezt a dalt. Elég előző rendszeres mozgalmi jellege van, de a dallama nagyon tetszett, hiszen ugyan az, mint a korábban általam is sokat keresett Mondd Anyóka c éneknek:
Szívünk mélye új lánggal ég,
Új dalra hív most az élet.
Tûzõ fényben megtört a jég,
Minden, mi szunnyadt, felébred.
Víg szél, ágat lenget a légben,
Tél volt, most a nap tüze éget.
Mondd csak pajtás, indulsz-e már,
Erdõre, völgyekre, bércre?
Hogy ha új út szépsége vár,
Mondd, tudsz-e fáradni érte?
Víg szél, ágat lenget a légben,
Tél volt, most a nap tüze éget.
Kis utánaolvasás után azt találtam, hogy elvileg norvég népdal alapjain nyugszik, az eredetit a Byssan lull-nak hívják (youtube-on fent van, azt hiszem), érdekes, hogy dallamát tekintve csak az elsõ két sor egyezik, talán a strofák másik felét a magyar dalszerzõ írhatta át, de lehet hogy létezik más változat is.
Az eredeti:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!