Hol tudok Magyarországon a képen látható japán "bento" ételszállító emeletes dobozt vásárolni, rendelni? (képek)
Sajnos a hagyományos ételhordó túl magas, túl nagy, a boltban kapható műanyag dobozok meg gusztustalanoknak számítanak étel hordáshoz a munkahelyre.
A bento-t (vagy bentou-t) leginkább talán „uzsonnacsomagnak” nevezhetnénk.. Az animék egyik legtipikusabb jelenete mikor az iskolás fiúk a diáklányok saját készítésű bento-it csodálják. De most lássuk mi is teszi olyan különlegessé a bento-t!A bento története:
Ha végigtekintünk a fennmaradt emlékeken, láthatjuk, hogy a hordozható ételek japán történelme egészen az 1300-as évek első feléig, a Muromachi-korszakig (1333-1568) vezet vissza. Attól az időtől az azt követő Azuchi-Momoyama-kor (1568-1598) végéig tart a kis ételhordó dobozok történetének első szakasza, amikor is a nemesek, a szamuráj családok valamint a társadalom felső rétegéhez tartozó emberek utazásaikhoz és az ünnepi összejövetelekhez egyszerű fatartókban vittek magukkal ennivalót. Később, az Edo-korszakban (1603-1867) alakult ki az igazi divatja ezeknek az ételeknek. Tartóikat különleges díszítésekkel látták el és így kívül-belül egyre esztétikusabb darabok jelentek meg. A bento művészi előadásmódja a kyaraben.Általános tudnivalók:
A bento napjainkra a japán étkezési kultúra részévé vált. Általában rizsből, halból és zöldségekből állítják össze. Az elkészült étel ezután egy speciális dobozba kerülnek. Ez lehet egy egyszerű doboz amiben külön rekeszek vannak kialakítva a különböző ételek számára vagy állhat több egymás fölé helyezhető elemből is, így például a köret és a hús külön szinten található.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!