Hamburgba költöznénk, az embernek lenne bejelentett munkája. Betegellátás, gyerekeknek, gyes nekem hog működik? És a nagyobb gyermek nem a páromtól van. Hogy működik ez?
Németországban élek, a lányom itt született, elég sok mindennek utána kellett járnunk :)
Persze, kérdezz nyugodtan, ha tudok, válaszolok.
A gyest, vagyis itt Elterngeldnek hívják, nem tudom, hogy kapod-e, én itt szültem, nekem járt, de nem tudom, számít-e, ha gondolod, utánanézek. A családi pótlék biztos, hogy jár, ha van bejelentett lakcímetek, de a magyart akkor le kell mondani, illetve biztosításnak is kell lenni.
Oviba 2 éves kortól lehet vinni a gyereket, de jó korán kell jelentkezni, a lányom januárban lesz 2 éves, 1 éve jelentkeztünk, és még nem tudom, hogy lesz-e hely, remélem, 3 oviból egy bejön. Bár, ha olyan helyen laktok, ahol nincs helyhiány, akkor ez nem gond. Ha nem tudnak a gyerekek németül, az sem gond, az enyém sem tud, de az oviban tanítják őket, ráadásul az óvónénik szerint 2 hét alatt rengeteget tanulnak.
Védőnő nincs, illetve szülés után 10 alkalommal jön ki megnézni a babát, utána bármi van, gyerekorvos, az oltást is ő adja be.
Kérdezhetsz még :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!