Gesztenyét hogy lehet tartósítani, hogy ne száradjon össze?
Egyik az áztatás. A gesztenyét vízzel telt edénybe ömlesztjük. Az edénynek bő szájúnak kell lennie, hogy a hibás gyümölcsök fel tudjanak emelkedni a víz színére. A hibás gyümölcsök 10-15 percig a víz színén lebegnek és leszedhetők.
A gesztenyét 4---6 napig tartsuk a víz alatt, miközben a vizet naponként cseréljük. A gyenge erjedés után a leszárított gesztenye ömlesztve jól eltartható. Ez üzemi méretben, háztartásban egyaránt keresztülvihető, és jó eredményt ad. Hátránya, hogya gesztenye elveszti fényét, amit azonban dörzsölésseI visszanyer (zsákban forgatással).
A másik ajánlható módszer a prizmázás. A szüretelt gesztenyét frissen, a kupacsban maradókkal együtt prizmába rakják, lombbal takarják és földdel fedik. A prizmában a gesztenye erjed, s utána tavaszig eláll, egészséges, friss állapotban. A két módszer hátránya még, hogy a gesztenye elveszti csíraképességét.
A további eltartási módszerek a szárítás, a cukrozott püré és gesztenyeliszt készítés módszerei technológiai ismereteket és ipari berendezést igényelnek, kívül esnek a termesztői tevékenységen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!