Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit jelent az a szó, hogy...

Mit jelent az a szó, hogy "ámblokk"?

Figyelt kérdés
2011. szept. 16. 16:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
36%
unblock=ánblokk=összességében
2011. szept. 16. 16:15
 2/11 anonim ***** válasza:
61%
Az unblock azt jelenti, hogy feloldani..
2011. szept. 16. 16:18
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem en bloc, án blokk. Összességében, mindenestül, teljes egészében.
2011. szept. 16. 16:19
 4/11 anonim válasza:
6%
kíííínoooos,hogy nem tudod!!! :DDDD
2011. szept. 17. 14:02
 5/11 Netre járó lélek ***** válasza:
89%

Régi ugyan a kérdés, de tanulságos.

"en bloc" a helyes változat. A Magyar helyesírási szótárban a kifejezés en bloc-ként szerepel.

Az am Block kifejezés a németben nem létezik. Ott is en bloc-ként van jelölve, s az angolban is. A megtévesztő az lehet, hogy ez a kifejezés a francia mivolta ellenére, a németből vándorolt át a magyarba, mint ahogy az történt a legtöbb francia eredetű szavunkkal.

en bloc = A francia en bloc [am blok] eredetileg azt jelenti, hogy ’(egy) darabban’, ebből fejlődött a nemzetközileg ismert ’együtt, mindenestül, teljes egészében’ jelentése.

2014. szept. 8. 11:52
 6/11 anonim ***** válasza:
23%
Az "en bloc" ejtése eredetileg "an blok" és nem "am". (utolsónak szólt)
2015. jún. 27. 19:28
 7/11 Netre járó lélek ***** válasza:
25%

Sajnálom. A fonetikus abc szerint próbáltam leírni. De hát a GYIK nem támogatja a felső indexet.

[link]

"...A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárát sem kell levenni a polcról, elég a mindig kéznél levő Magyar helyesírási szótárba belekukkantani: ebben nem találjuk meg sem az amblokk, sem az ámblokk, sem az am Block írásmódot – ellenben az en bloc szerepel. Ezek szerint – legalábbis a helyesírás szabályzói szerint – a szó még nem gyökeresedett meg a magyarban, ezért meg kell őrizni az átadó nyelvre jellemző írásmódot: ez pedig a francia.

Persze el lehetne képzelni, hogy a helyesírás szabályzói tévedtek, és valójában a német am Block áll a kifejezés mögött. Csakhogy ez inkább az ellenkező irányban lenne elképzelhető: a valóban francia eredetű szót inkább német eredetűnek vélhetnék tévesen, hiszen a németből jóval több jövevényszó került a magyarba, mint a franciából – ráadásul a végső soron francia eredetű szavak is gyakran a németen keresztül jutottak a magyarba; a német eleve ismertebb nyelv Magyarországon, mint a francia. (Valójában) A döntő érv azonban az, hogy am Block kifejezés a németben nem létezik, és a magyaréhoz hasonló kifejezést a németben is franciásan írják (ugyanez igaz az angolra is).

A francia en bloc [am blok] eredetileg azt jelenti, hogy ’(egy) darabban’, ebből fejlődött a nemzetközileg ismert ’együtt, mindenestül, teljes egészében’ jelentése..."

Köszönöm Nyelv és Tudomány a cikket. De ezek szerint nálatok is tök hülyék dolgoznak, az előttem szóló szerint.

2015. júl. 15. 17:03
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

"De ezek szerint nálatok is tök hülyék dolgoznak, az előttem szóló szerint."

Én ezt egy szóval nem mondtam, csak tudok franciául és ismerem a kiejtést. Biztos azért "m"-mel van oda leírva, mert az "en" "-n"-nét a "bloc" "-b"-je követi, és ezzel - képzés helye szerinti hasonulás alapján - a "b" az "n"-t megváltoztatja kiejtésben. Mint a magyarban a "külöNBen". De attól még "an"-nak kell ejteni az "en"-t, csak orrhangon, és nyilván ezek miatt leegyszerűsítve írták oda az "m"-et.

De azért szeretem, amikor lekezelnek ezen az oldalon úgy is, hogy semmi rosszat nem tettem, csak kijavítottam egy apró hibát. :)

2015. júl. 15. 23:53
 9/11 anonim ***** válasza:
55%
*megváltoztatja a kiejtés HANGZÁSÁBAN (bocsánat)
2015. júl. 15. 23:54
 10/11 Netre járó lélek ***** válasza:
66%
Bocsánat. Egy kicsit túl reagáltam.
2015. júl. 16. 14:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!