Mitől gyümölcs vagy zöldség egy növény?
Figyelt kérdés
2011. szept. 12. 03:24
1/6 anonim válasza:
jó kérdés. Ez sokaknál csak nézőpont kérdése. Mint valakinek a bab is hús, és a gömb is csak egy jól élsimított kocka
2/6 anonim válasza:
Boltban zoldseg az, ami nem gyumolcs.
Biologiailag olyan, hogy "zoldseg" olyan nincs. Gyakorlatilag pedig zoldsegnek hivhato, aminek a levelet fogyasztjuk.
Biologiailag gyumolcs az, ami tartalmazza a tovabbszaporodashoz szukseges magokat: paradicsom, a tokfelek, pl uborka is, es azok is, amit a boltban is "gyumolcs"-kent ismersz.
"zoldseg" [link]
3/6 anonim válasza:
Nincs egyértelműen definiálva, se elkülönítve egymástól a két kategória, mint ahogy az előző is utalt rá, de nagyon tömören, velősen – még ha kissé torzítva is – összefoglalva, a zöldségeknek rendszerint bármely részét fogyaszthatjuk – gyökér, szár, levél, virág, gumó, mag –, a gyümölcsöknek viszont jellemzően csak a termését, esetleg áltermését. Persze így is számos kivétel s határeset akad, amely rendszerint bekavar. Ilyenek a gabonafélék, a fűszernövények, amelyeket jellemzően nem tekintünk zöldségeknek, de a gombák vagy a konyhai értelembe vett gyümölcsök, mint például a paradicsom, rendszerint igen – pedig a biológia a gombát már jó ideje „megfosztotta” növényi besorolásától. Ezekből érezhetjük, hogy valamivel pontosabb, s mégis szabadabb megfogalmazást igényel a két kategória meghatározása. A zöldségeknek tekintett élőlényeknél nagyot nyomhat a latba a tény, hogy milyen mértékű biológiai energiaforrást jelentenek az emberi szervezet számára – könnyebb elképzelni, hogy csupán répán, karfiolon vagy brokkolit fogyasszunk, mint csupán őszibarackot, földiepret vagy nemes körtét. Így hát az ízek, az általános szerkezeti különbségek – rostok, víztartam stb. – is szolgálhatnak a mérleg nyelvéül – a gyümölcsökre jóval magasabb víztartalom, ennélfogva kevesebb szárazanyagarány és édes íz jellemző, a zöldségek esetében pedig inkább a sósabb íz a domináns, valamint több szárazanyagot, s ennélfogva rostot is tartalmaznak, bár ismét hangsúlyozom, számos kivétel van. Nagyban függhet az elkészítési módtól is: a karfiolt, répát vagy burgonyát házilag is el tudjuk készíteni, míg a búzát vagy a rozst már kevésbé. Szintén határeset lehet a kukorica, amit jellemzően nem tekintünk zöldségnek, azonban már kissé összezavarodunk, ha a mexikói zöldségkeverékre gondolunk, vagy jó példa lehet akár a rizs, amely bár felénk nem terem, de ahol tonnaszámra terem, és elsődleges tápláléknak számít, ott elképzelhető, hogy zöldségként tekinthetnek rá, ahogyan mifelénk a burgonyára – bár az utóbbi esetében is erősen megoszlanak a vélemények. Így hát sok esetben nagyon erős kulturális vonatkozása is van annak, hogy mit minek tekintünk. Remélem valamennyire segítettem :-)
4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok segítséget. Érdekel a téma, mert első éves mezőgazdász hallgató vagyok, de nem mertem még megkérdezni az egyetemen, mert ez egy elég alapvető kérdés szerintem :D
2011. szept. 12. 23:23
5/6 anonim válasza:
Nagyon szívesen :-) Nekem is jól jött a kérdés, mert legalább utánanéztem kicsit :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!