Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mitől gyümölcs vagy zöldség...

Mitől gyümölcs vagy zöldség egy növény?

Figyelt kérdés
2011. szept. 12. 03:24
 1/6 anonim ***** válasza:
37%
jó kérdés. Ez sokaknál csak nézőpont kérdése. Mint valakinek a bab is hús, és a gömb is csak egy jól élsimított kocka
2011. szept. 12. 05:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Boltban zoldseg az, ami nem gyumolcs.


Biologiailag olyan, hogy "zoldseg" olyan nincs. Gyakorlatilag pedig zoldsegnek hivhato, aminek a levelet fogyasztjuk.

Biologiailag gyumolcs az, ami tartalmazza a tovabbszaporodashoz szukseges magokat: paradicsom, a tokfelek, pl uborka is, es azok is, amit a boltban is "gyumolcs"-kent ismersz.

"zoldseg" [link]

2011. szept. 12. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim válasza:
100%
Nincs egyértelműen definiálva, se elkülönítve egymástól a két kategória, mint ahogy az előző is utalt rá, de nagyon tömören, velősen – még ha kissé torzítva is – összefoglalva, a zöldségeknek rendszerint bármely részét fogyaszthatjuk – gyökér, szár, levél, virág, gumó, mag –, a gyümölcsöknek viszont jellemzően csak a termését, esetleg áltermését. Persze így is számos kivétel s határeset akad, amely rendszerint bekavar. Ilyenek a gabonafélék, a fűszernövények, amelyeket jellemzően nem tekintünk zöldségeknek, de a gombák vagy a konyhai értelembe vett gyümölcsök, mint például a paradicsom, rendszerint igen – pedig a biológia a gombát már jó ideje „megfosztotta” növényi besorolásától. Ezekből érezhetjük, hogy valamivel pontosabb, s mégis szabadabb megfogalmazást igényel a két kategória meghatározása. A zöldségeknek tekintett élőlényeknél nagyot nyomhat a latba a tény, hogy milyen mértékű biológiai energiaforrást jelentenek az emberi szervezet számára – könnyebb elképzelni, hogy csupán répán, karfiolon vagy brokkolit fogyasszunk, mint csupán őszibarackot, földiepret vagy nemes körtét. Így hát az ízek, az általános szerkezeti különbségek – rostok, víztartam stb. – is szolgálhatnak a mérleg nyelvéül – a gyümölcsökre jóval magasabb víztartalom, ennélfogva kevesebb szárazanyagarány és édes íz jellemző, a zöldségek esetében pedig inkább a sósabb íz a domináns, valamint több szárazanyagot, s ennélfogva rostot is tartalmaznak, bár ismét hangsúlyozom, számos kivétel van. Nagyban függhet az elkészítési módtól is: a karfiolt, répát vagy burgonyát házilag is el tudjuk készíteni, míg a búzát vagy a rozst már kevésbé. Szintén határeset lehet a kukorica, amit jellemzően nem tekintünk zöldségnek, azonban már kissé összezavarodunk, ha a mexikói zöldségkeverékre gondolunk, vagy jó példa lehet akár a rizs, amely bár felénk nem terem, de ahol tonnaszámra terem, és elsődleges tápláléknak számít, ott elképzelhető, hogy zöldségként tekinthetnek rá, ahogyan mifelénk a burgonyára – bár az utóbbi esetében is erősen megoszlanak a vélemények. Így hát sok esetben nagyon erős kulturális vonatkozása is van annak, hogy mit minek tekintünk. Remélem valamennyire segítettem :-)
2011. szept. 12. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok segítséget. Érdekel a téma, mert első éves mezőgazdász hallgató vagyok, de nem mertem még megkérdezni az egyetemen, mert ez egy elég alapvető kérdés szerintem :D
2011. szept. 12. 23:23
 5/6 anonim válasza:
Nagyon szívesen :-) Nekem is jól jött a kérdés, mert legalább utánanéztem kicsit :-)
2011. szept. 13. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Kösz
2018. nov. 8. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!