Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ezek szerint szeretnek bennünk...

Ezek szerint szeretnek bennünket a finnek?

Figyelt kérdés

Szeretem a finn népet, a finn embereket. Sokat lendített ezen, hogy azt tanultuk: nyelvrokonaink.

Objektívebben szemlélve, társadalmuknak két kiemelkedően irigylésre méltó, vitathatatlan erénye van:

- A szinte egyedülálló nemzetiségi politika. (Aland pedig iskolapélda az iskolapéldák között is.)

- Évtizedeken keresztül a Föld legkevésbé korruptabb országának számított. 2010-ben ugyan még a dobogóról is leszorult, de még mindig a legtiszteletreméltóbbak között maradt.

A fent leírtak miatt, rokonszenvből, tanári segítség nélkül még a nyelvüket is el kezdtem tanulni.

Amikor azonban jobban megismertem Őket, azt tapasztaltam, hogy Ők nincsenek annyira hasra esve a /nyelvi/ rokonságtól, mint ahogyan azt belénk sulykolták. Ez természetesen csak egy szubjektív megállapítás, mert egyébként kedves, aranyos és barátságos /barátkozásra képes/ embereknek tartom Őket. 25 évnél régebbi ismeretségeim is vannak, amelyeket barátságnak tekintek.

Nekem, aki úgy érzem, hogy hellyel-közzel már ismerem is Őket, nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a Düsseldorf-i Euroviziós Dalfesztiválon a mi versenyzőnkre adták le a legtöbb szavazatot.

Pici szarkazmussal: Ha nem 12 pontot, hanem csak hetet kap szegény Wolf Kati, akár az utolsó előtti vagy az utolsó helyen is végezhetett volna, mert a többi ország nem nagyon kényeztetett el bennünket.

(Nagyon kellemes meglepetés volt Szerbia /gyakorlatilag Vajdaság/ pontszáma, viszont szomorúság volt, hogy a Felvidék szavazatai elvesztek a szlovák nyelvű lakosságéhoz képest.)

Ugyanakkor égett is az orcám, hogy tőlünk talán éppen hogy kapott valamennyi, számításba vehető pontot az elsőként fellépő fiatal fiú.

2011. máj. 16. 15:54
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Én azt sajnálom, hogy egyesek a zenébe is képesek politikát keverni.
2011. máj. 16. 15:59
 2/4 anonim ***** válasza:
Én csak az Euróvíziós dologhoz szólnék hozzá..Magyarok egy árva pontot nem adtak a finneknek szóval szerintem jövőre mi se számítsünk tőlük semmire..mivel minden ország a család/szomszédos országnak adta a pontokat..DE itt lépett fel Magyarország aki a görögöknek meg a svédeknek adott pontot..kérdem én hogy nekünk mi közünk ezekhez?:S mért nem adtunk legalább a 7 pontig a finneknek vagy valami..mert a görögök tuti, hogy nemfognak nekünk adni pontot...
2011. máj. 16. 16:07
 3/4 A kérdező kommentje:

2011-05-16 15:59-nek

- Sajnos, a Kaszpi tenger vidéki kőolaj ekkora úr!

2011-05-165 16:07-nek

- Köszönöm a kiegészítést, így viszont még jobban ég az orcám a finnek "cserben hagyása" miatt.

2011. máj. 16. 16:22
 4/4 Vree ***** válasza:

Na igen. Szerintem is teljesen rossz a hozzáállás hogy nemzetiségi alapon kéne segítenünk egymást, pláne egy versenyen elfogultsággal...

A nyelvrokonságot tényleg belénk sulykolják, pedig lehet hogy nem kéne. Ez megint ilyen múltból értéket faragás. Annak örülök hogy ilyen alapon sokan szeretik a finneket, de más értelme nincs. :D Akkor már nevelhetnék olyan népek szeretetét akikkel szomszédosak is vagyunk.

Ha az erényeikről kéne értekeznünk én biztos első helyen említeném az oktatást. Irigylem őket hogy milyen műveltek tudnak lenni, na meg hogy pénzt kapnak az iskolába járásért. :D

2011. máj. 16. 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!