Miért van az, hogy ha meleg vízben mozgatom a kezem vagy a lábam, akkor melegebbnek érzem a vizet?
Szerintem nem a közegellenállástól, vagy a súrlódástól mert azok a mozgással vannak kapcsolatban. Persze a súrlódástól is keletkezik hő, de a vízbe mártott, mozgatott kezednél ez igen elenyésző.
A jelenség pont ugyanaz, mint a hűtésnél vagy fűtésnél a ventillátorok esetében. Egy mozgó, áramló anyag nagyobb hőátadásra képes, mert a tárgy felszínéről hamarabb eltávolodnak a felmelegedett, vagy lehűlt anyagrészecskék.
Az bőrödön áramló meleg víz ugyanezért tudja hamarabb felmelegíteni a kezedet. A hideg vizet is hidegebbnek érzed a csap alatt, mintha ugyanabba a hőmérsékletű állóvízbe belemártod a kezed.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Erre nem is gondoltam volna, hogy a testem körül lehűl a víz. Minden esetre érdekesen hangzik:)
36C°-os test nem hiszem, hogy annyira lehűtené a vizet, hogy az ennyire érezhető legyen, főleg nem olyan rövid idő alatt, mivel elég nagy a víz hőkapacitása.
Szerintem, a nyertesünk a 10.33-as válaszoló. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!