Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Éjfél az melyik naphoz tartozik?

Éjfél az melyik naphoz tartozik?

Figyelt kérdés

1. Például ha szerda van és 23:58 perc, 2 perc múlva éjfél lesz. Akkor az az éjfél (azaz 0:00 perc) az még szerda vagy már csütörtök?

2. pl.: szombat éjfél az

péntek-szombat között van vagy szombat-vasárnap között?

3. Mettől meddig tart egy nap?

0:00:...perctől 23:59:..-ig

vagy 0:01-től a következő 0:00:..-ig?

Remélem érthető a dilemmám, vagy azis lehet h hülyeség..

thx a magyarázatokat

2011. febr. 16. 09:31
 1/8 anonim ***** válasza:
69%

23:59-ig tart az egyik nap, 0:00-kor már az új nap van :-)

viszont ha azt mondod, hogy "szombat éjfél", az a szombat és vasárnap közti éjfélre utal.

2011. febr. 16. 09:57
 2/8 anonim válasza:
87%

egy nap kezdete 0:00 és 23:59-ig tart. tehát a 0:00 már a következő nap.

a szombat éjfél a péntek és szombat közé esik.

2011. febr. 16. 09:59
 3/8 A kérdező kommentje:
azt hiszem még kell 1-2 hozzászólás mert nem nagyon van egyetértés látom.. :D
2011. febr. 16. 10:08
 4/8 anonim válasza:
100%

Szerintem ez egy jó kérdés. Tudományosan nem tudom a választ. De ha mondjuk arra gondolok, hogy megbeszélek valakivel egy talit szombat délre, akkor az szombat 12:00 óra, ez alapján ha szombat éjfélre, az szombat 24:00 óra, ami vasárnap 0:00 órakor van.

Az egyik internetes szótár szerint az éjfél szó jelentése: "az éj közepe, ami éppen éjjeli 12 órára esik." Lehet, hogy érdemes lenne más szótárakban is megnézni, hátha több info van erről.

2011. febr. 16. 10:16
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
0:001 mp-el kezdődik a nap
2011. febr. 16. 11:54
 6/8 anonim ***** válasza:
2011. febr. 20. 16:49
 7/8 anonim válasza:
Pont ezzel szívtam most meg a melóban.. Csütörtök éjfélre hívtak, ami szerintem a csütörtök és a péntek közötti éjfélt jelenti, szerintük viszont a szerda és a csütörtök közöttit, szóval meg kéne győznöm őket az igazamról, hogy ne vonjanak le 4000-et a fizumból és az már csak hab a tortán h potyára mentem ki a semmi közepére..
2014. aug. 22. 01:20
 8/8 anonim válasza:

Ez már egy tíz éve kiírt kérdés, de megmondom a színtiszta igazat.

De én egyértelműen látom a dolgot, megmondom az igazat. A nap 0:001 mp-el kezdődik, ez rossz válasz volt, akkor már 1 másodperc telt el az új napból. De nem is 23:59-el végződik. Tehát 23 óra 59 perc 59 másodperc itt még 1 másodperc van hátra a régi napból. És 0 óra 0 perc 1 másodperc itt pedig már 1 másod perc telt el az új napból. Éjféllel végződik is és kezdődik is egy nap. Éjfél az igazából egyben a régi nap legvége is, s egyben az új nap legeleje is. Tehát éjfél az éjjeli 12 óra az óramutatós óra mutatásban, ez egyben a régi nap vége, s az új nap eleje, a két nap határa, vagy úgy is kifejezhetjük, hogy a két nap közötti átmeneti pillanat. A kismutató, a nagymutató s a másodperc mutató a csúcson van az az éjfél, tehát onnan indulnak az óramutatók, tehát onnan kezdődik a nap, s mikor a csúcs után van 1 másodperccel a másodperc mutató, akkor már 1 másodperc telt el az új napból, mikor a csúcs előtt van 1 másodperccel, akkor még 1 másodperc van hátra a régi napból, mert a csúcsra érnek is vissza a mutatók.

Ha a kvarc órával nézzük számos digitális kijelzéssel akkor 0:00 az új nap legeleje, ha 24:00 akkor a régi nap legvége, ez egyben ugyan az a pillanat. De mivel ugyan az a pillanat ezért a kvarcóra nem írhatja ki, hogy 24:00 is s 0:00 is mind a kettőt. Némelyik óra írhatja így is az új nap első percét 24:00 s csak 0:01 így vált át éjfél után 1 perccel. De jobb gyártmányokon 0:00 így írja ki már az új nap első percét, s már 0:00-kor az én órámon már ott az új napot írja a kiírás, 0:000 mp-kor, ha a napot is írja felette az óra, pl. sat, sun így már sun akkor ott, ami az már új nap legeleje, de egyben még a régi nap vége is. Azaz 24 óra 0 perc 1 másodperc ilyen meg már nincs.

Tehát akkor éjfél az a pillanat a régi nap végződése, s az új nap kezdése egyben, csak ma éjfélkor ezt így egyszerre nem tudjuk a nap elejére is, s a nap végére is értelmezni, ezért ezt el kellett dönteni melyikhez vegyük a hétköznapi említésben, de valami miatt a nap végével gondolva arra a pillanatra lett döntés, aminek előzményét nem tudom miért, ha ma éjfél ezt mondjuk, ezért ha ma éjfél így mondják, akkor a régi nap végeként gondolnak arra a két nap közötti átmeneti határ pillanatra, ami amúgy az új nap eleje is, csaj ha ma éjfél így mondják, akkor a régi nap végével gondolnak rá.

Pl. vasárnap éjfélkor, ezt mondják, akkor azzal a mondással, a vasárnap s a hétfő között átmeneti pillanatra gondolnak, ahogy mondhatják így is vasárnap 24 órakor akkor is arra a két nap közötti pillanatra, a régi nap végeként gondolnak, ha a vasárnap 0 órakor így mondják, akkor a szombat vasárnap közötti pillanatra gondolnak, a nap elejével tekintve.

Ebben igaza volt, aki ezt írta, hogy: "ne vonjanak le 4000-et a fizumból és az már csak hab a tortán h potyára mentem ki a semmi közepére.." tévedés volt, nem kellett neki levonni.

Elnézést ha nehezen érthető a fogalmazásom, de ez a színtiszta igazság, vagy elfogadjátok vagy nem, aki elfogadja, örültem, hogy segítettem neki, aki meg nem fogadja el, vele akkor meg nekem ezzel a témával kapcsolatban többet nincs miről beszélnem.

A további hozzászólásokra nem reagálok, figyelmen kívül hagyom.

2022. márc. 20. 21:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!