Kinek vagyok köteles megmutatni a személyi okmányomat?
Figyelt kérdés
Azt szeretném megtudni, hogy kinek vagyok köteles megmutatni a személyimet. Pl. boltban egy pénztáros ha elkéri mikor alkoholt vagy dohányárut vásárolok. Vagy ha egy ellenőr,kalauz elkéri ha én valami kedvezményre jogosult vagyok és alkalmazom.....2011. jan. 23. 00:26
1/7 anonim válasza:
A boltosnak egyáltalán nem vagy köteles megmutatni, viszont abban az esetben ne is várj piát, mert ő abból tudja ellenőrízni, hogy tényleg elmúltál-e 18.
2/7 A kérdező kommentje:
Most konkrétan nem a pián van a hangsúly....
2011. jan. 23. 00:44
3/7 anonim válasza:
Ha kedvezményre lennél jogosult(pl. a korodból kifolyólag), akkor vagy megmutatod, és részesülsz a kedvezményben, vagy nem mutatod meg, de akkor vegyél teljesárú jegyet, mert megbüntetnek.
4/7 anonim válasza:
Csak a rendőrnek vagy köteles megmutatni.
De ahogy írták előttem is, ha pl. boltban nem mutatod meg, nem kapod meg az árut, ilyen egyszerű.
Mostmár a BKV-ellenőrök nem egyedül, hanem közterület-felügyelőkkel dolgoznak. Ha nem vagy hajlandó személyit adni az ellenőrnek, a közterületis kihívja a rendőrséget.
5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. És mi van olyankor, ha pl. megvettem pl. a 33%os vonatjegyet és jön a kalauz elkérni hozzá a személyim. Köteles vagyok neki megmutatni? Vagy mondhatom azt is, hogy csak rendőrnek vagyok hajlandó felmutatni.
2011. jan. 23. 02:07
6/7 anonim válasza:
Igen, mondhatod, de akkor ő bizony keményen megbüntet, mert nem igazolod neki, hogy tényleg jogosult vagy a kedvezményre; ez így korrekt.
7/7 anonim válasza:
Ha csak rendőrnek vagy hajlandó felmutatni, akkor szépen megbüntet, és még le is szállít a vonatról a következő állomásnál. És a rendőrt sem biztos, hogy megúszod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!