Bérpotló Támogatás lehet 2 embernek 1 lakásban de külön háztartásban?
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna hogy a bérpotló segély jár-e ugy 2 emberre hogy ahova most akarok költözni, ott 1 embernek jár a bérpotló, és odaköltözök, én is ezen a segélyen vagyok, és töllem megvonják a segélyt? különháztartásban akarok vele lenni. mivel tudom hogy egy háztartásban csak egy lehet, de különháztartásban nem tudom, mivel egy házban laknánk, ezért félek kicsikét. a válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
Értem. kicsit jogos is, kicsit nem, elmondom hogy van, a szüleimhez költözünk, ahol báttyám is lakik, és neki jár a segély, és én nekem is jár, de viszont ök egy család mondhatni, és én külön lennék a feleségemmel, ami külön családnak minősül. ha ez nem igy van, mármint hogy megvonják töllem, akkor mit jelent az hogy külön háztartásban élők?
"6) Egy családban egyidejűleg két személy abban az esetben jogosult az aktív korúak ellátására, ha az egyik személy a bérpótló juttatás, míg a másik személy a rendszeres szociális segély feltételeinek felel meg."
"4. § (1) E törvény alkalmazásában
c) család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;
d) közeli hozzátartozó:
da) a házastárs, az élettárs,
db) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,
dc) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),
dd) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;"
1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Attól, hogy ugyanazon a lakcímen lektok, még nem vagytok egy család.
A szüleid egy család, a tesvéred egy másik család, ti pedig egy harmadik család vagytok.
Tehát törvény szerint jár neked, nem vonhatják meg ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!