Mit jelent az "M" betű amit Roe doki az Elit Alakulat c. háborús sorozat 6. részében (Bastogne) egy meglőtt katona homlokára írt?
Kedves Kérdező! :)
Az "M" betű a morfiumot (angolul: morphine) jelölte. A jelenet elején Roe a sebesült combjába adott be egy ampullával, ezt jelezte a betűvel annak az orvosnak, aki majd a táborban kezelni fogja a katonát. A II.VH során az amerikai hadsereg eü készletében található ampullába beépítették a tűt is, így tudták a felcserek a leggyorsabban, még a helyszínen beadni támadás során. A jelölés azért volt fontos, mert ezek - feltételezem, bár biztosan nem tudom - viszonylag nagy dózisú ampullák lehettek, hogy a súlyos sebesülések okozta fájdalmat tompítani tudják. Ha a szükségesnél többet kap valaki, az halálos is lehet. Mivel eszméletlen volt, ő maga nem tudta figyelmeztetni a kezelő orvost, hogy már kapott egyet. Szóval szerintem a túladagolást szerette volna elkerülni a doki azzal, hogy ezt ráírta.
Üdv: Sabres (szintén nagy Elit alakulat rajongó) :)
Szia! Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem. :)
Itt még találtam infót róla:
[link] (ez egyébként a Saving Private Ryan online enciklopédia)
Képet is: [link]
Azóta egyébként gondolkodtam még rajta, az is lehet, hogy nem csak a túladagolás miatt írta, hanem mert valóban kevés morfium állt rendelkezésükre (főleg ott Bastognenál), szóval lehet, hogy a túlzott felhasználást is kerülni szerette volna. :)
Üdv: Sabres
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!