Szerintem ez a sok köd nem normális. Szerinted?
Mi lehet szerintetek ennek az oka és miért nem beszélnek róla a médiában? Az éven még (tegnap kivételével) nem is fújt a szél. (tegnap nem is volt köd)
Nyilván fontosabb az, hogy menyi kukacot használtak el az állatkertekben, stb. média hírek. Az embereket lehetne figyelmeztetni, és pl. a babáknak se egészséges. (estére szerintem minden baba nyugtalanabb, mint szokott)
Ez most nem tudom, hogy komoly-e ez a kérdés, de megpróbálok komolyan válaszolni rá :) Először is nézzük meg mi is az a köd:
"A levegőben állandóan levő vízgőz, vagyis páratartalom a legfinomabb kicsapódási formája. A levegő ilyenkor annyira lehűl, hogy hőmérséklete megközelíti a harmatpontot, és ennek következtében a páratartalom kicsapódik."
Ha ezt figyelmesen elolvasod, rájössz, hogy az évnek ebben a szakában miért olyan általános a köd. Mert a levegő most gyakran eléri azt az alacsony hőmérsékletet, hogy a harmatpont, vagy az alá hűljön :)
Az, hogy az ország egyes részein az elmúlt két hétben miért nem volt még szeles idő, annak meteorológiai okai vannak, amibe most nem szeretnék belemenni, a lényeg: azért, mert nyugodt időnk volt. De egyébként az, hogy két hétig nem fúj a szél, egyáltalán nem ritka jelenség, úgyhogy nincs miért aggódni :)
egy geológus
Kérdező vagyok.
Komoly kérdés volt, a komoly válaszokat köszönöm. Igazból a szél hiányára voltam kíváncsi de a köd miatt. Azt azért csak nem kérdezhettem, hogy miért nem fúj két hete a szél. :D
off
A világvégében nem hiszek, de ha már itt tartunk,
Grönlandon két nappal korábban kelt fel a nap, és most hagyjuk a man in black-es magyarázatokat. "jégkristályok által kiváltott tükröződés a levegőben"
on
Nem hiszem, hogy ez a 3 héten át tartó köd (szélhiány) minden évben megszokott volna, mert akkor minden évben ilyen tájban szmogriadó lenne a nagyobb városokban. (szokott lenni, de nem ilyen sokáig) Miskolcon ilyen kiterjedt és ilyen erős szmog (tudtommal) még soha nem volt. (szélhiány se)
Az újszülött babákra nincs jó hatással a köd. Nekem pl. a 4 hetes kislányom alig alszik az utóbbi 2 hétben. (Lehet mástól van, de mikor nem volt köd, akkor jól aludt. Persze még ez is lehet véletlen.)
Ha neked fél évesnél idősebbek, akkor már azért nem látod rajtuk. Pár hónapos koráig az orvos is mondta, hogy ködbe ne vigyük sétálni.
"Nem hiszem, hogy ez a 3 héten át tartó köd (szélhiány) minden évben megszokott volna, mert akkor minden évben ilyen tájban szmogriadó lenne a nagyobb városokban. (szokott lenni, de nem ilyen sokáig) Miskolcon ilyen kiterjedt és ilyen erős szmog (tudtommal) még soha nem volt. (szélhiány se)"
Ezt hívják úgy, hogy extrém időjárási esemény. Egyetlen ilyen esemény viszont önmagában nem jelent semmi, még nekünk, geológusoknak sem :) Egy extrém esemény (mit tudom én extrém hideg, -30 fok, vagy extrém hosszú ideig tartó szárazság, vagy a nagy vihar pár éve az augusztus 20-ai tűzijátékon) sok minden miatt kialakulhat, általában szerencsétlen véletlenek összejátszása miatt. És ez bármikor meg is történhet, tehát egyetlen ilyen esemény nem jelent semmit.
Inkább ezeknek az eseményeknek a gyakorisága, előfordulása ami lényeges. Tehát egy nagy vihar önmagában semmit sem mond. Viszont a nagy viharok gyakori ismétlődése már igen :) Ezeket hívják trendeknek. De ettől, hogy most van egy viszonylag szélmentes időszak Miskolcon, nem kell aggódni :)
egy geológus
Na igen, egyetértek abban amit mondasz. (bár én sima mérnök vagyok, ráadásul infós :D, de azért ez még nálam is érthető)
Viszont ahogy írtad is: a gyakorisága. Ilyen köd még valóban nem volt. De heterogén szélsőségek már egyre gyakrabban voltak/vannak. Én is ezt mondtam mindig, hogy 1960 as meleg rekordot döntöttünk meg, 1970 es hideg rekordot döntöttünk meg. Tehát már akkor is voltak ilyenek. Viszont ezt már majdnem minden héten elmondják! :)
Bár mindig más állít be szélsőséget (meleg, hideg, "széltelenség") de mindig van valami. Sajnos ma már nem 30 évre jut egy ilyen extrém helyzet hanem 1-2 hónapra.
Ez is egy felfelé ívelő trend.
Persze vannak olyan hírek, amiket nem nagyon tudok leellenőrizni: melegszik a Mars átlaghőmérséklete is. Amennyire én tudom ott nincsenek autók, tehát csak a Nap csinál valamit. De ezeket hagynám, csak tényleg arra lennék kíváncsi, hogy a szakemberek (geológusok, + akik ilyenekkel foglalkoznak) mit szólnak ehhez.
Tudom, hogy a tanár milyen nagy hatással lehet a tanítványra. Ezért nekem érvek kellenek. (nem elég ha egy orvos azt mondja, hogy csak, vagy egy fizikus azt mondja, hogy fogadd csak el, mert bonyolult)
Ők is csak emberek és sok mindent "csak úgy" elfogadtak. Ha valaki érti miről beszél, akkor egy normál átlagember szintjén is el kell tudja magyarázni a dolgot. (még ha hiányosan is, de az összképet át kell tudja adni)
Ez hosszúra sikerült, ha értitek miről beszélek, akkor írjatok! Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!