Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Megkezdtem egy regényt, mi a...

Megkezdtem egy regényt, mi a véleményeket róla?

Figyelt kérdés

Fenevad

(1. Rész: Fenevad gazdit cserél)

Leszállt az este. Koczkásék ablakán fény szűrődik ki, és néhány hangfoszlány. Nézzünk be a házba, vajon mi történik ott?

Az ágyon egy öregasszony haldoklik. Bőre színe mutatja, hogy az nem európai származású, hanem inkább amerikai őslakós.

Az ágy mellet egy 18-19 éves barna leányka van, és fogja a néni kezét. Látszik, hogy nagyon szereti a nénit.

Az öregasszony megszólal:

- Kedves lányom, én most meghalok. Ne mond, hogy nem, mert tudom. Az én népem az ilyesmit megérzi. De mielőtt meghalok végrendelkezni-szeretnék. Kérlek, hívj egy ügyvédet!

A leány a telefonhoz lépet, és tárcsázott egy számot . A telefonban bemondott valamit,majd letette a kagylót.

Ismét az öregasszonyhoz és megmondta neki, hogy az ügyvéd néhány perc múlva megérkezik. Majd simogatni kezdte a néni kezét.

Csengettek. A leány az ajtóhoz lépet, és beengedte az ügyvédet.

Az ügyvéd öreg, alig áll a lábán. Becsületes arca megnyerő és szeretetre méltó. A néni ágya mellé egy székre ereszkedik. Elővessz a táskájából egy papírlapot, megnyalja ceruzájának a hegyét, és várja a diktálást.

Az öregasszony elkezdi:

- Nekem sem családom, se rokonom. A lelkemet a Jó Szellemre hagyom. Vagyonom nem nagy, de ezt is szeretném jó kezekben rakni. Van néhány ékszerem, amelyeket a szegény gyerekeket támogató alapítványra bízom.

Az ékszereken kívül egy jól betanított lovam van, amelyet még Amerikából hoztam magammal, a neve: Fenevad. Fenevad több mint egy átlag ló. Ezért szeretném jó kezekben hagyni, aki gondozza és szereti. A ló kedves barátnőm, kisebb leányáé lesz, aki most mellettem van: az Erikáé.

A barátnőm többi gyermekeire nem hagyok semmit, mert rosszak, gonoszak, szívtelenek.

Ez a végrendeletem, kérem ügyvéd úr zárja le és adja ide, hogy aláírjam.

Az ügyvéd odanyújtotta neki a kész végrendeletet, amit az öregasszony aláirt. Az ügyvéd elköszönt, majd távozott.

Néhány óra múlva az öregasszony eltávozott az örök vadászmezőkre.

2010. dec. 25. 21:05
 1/8 anonim ***** válasza:
Hol maradnak a végrendelet tanúi? Anélkül nem hiteles.
2010. dec. 25. 21:10
 2/8 szamóca. ***** válasza:

az öregasszonyok vadászmezőkre lépnek? hát ez elkeserítő:DD

ezen kívül biztos jó, de hát honnan tudjuk, ha azt sem derült ki miről fog szólni? még csak aműfaj sem jött le...

2010. dec. 25. 21:11
 3/8 A kérdező kommentje:
A regényt sci-fi kalandregénynem terveztem, tanúnak ott volt a kis csaj.
2010. dec. 25. 21:14
 4/8 A kérdező kommentje:
ezt egy este álmodtam meg, volt tovább is, de csak ennyire emlékeztem, majd írom tovább.
2010. dec. 25. 21:15
 5/8 anonim ***** válasza:
A végrendelethez kettő tanu kell,és nem lehet olyan tanu,akinek a javára szól a végrendelet.
2010. dec. 25. 21:32
 6/8 A kérdező kommentje:
Majd javítani fogom.
2010. dec. 25. 21:35
 7/8 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, hogy nincs valami jól megírva.

Például:

"Leszállt az este. Koczkásék ablakán fény szűrődik ki, és néhány hangfoszlány. Nézzünk be a házba, vajon mi történik ott?"

Ha így meséled, akkor szerintem a többi részét is így kellene, ellenkező esetben a "nézzünk be" rész inkább kimaradhatna.

"Az ágy mellet egy 18-19 éves barna leányka van, és fogja a néni kezét. Látszik, hogy nagyon szereti a nénit."

Inkább: "Az egy mellett egy 18-19 éves barna leányka áll, aki a néni kezét fogja: látszik, hogy nagyon szereti." Miért kell ennyiszer kiírni, hogy "néni"?

"A telefonban bemondott valamit,majd letette a kagylót.

Ismét az öregasszonyhoz és megmondta neki, hogy az ügyvéd néhány perc múlva megérkezik. Majd simogatni kezdte a néni kezét."

Szerintem "Egy rövid szóváltás után letette a kagylót, majd ismét az öregasszonyhoz lépett, és simogatni kezdte a kezét.". És amúgy "telefonBA", ha jól tudom. De mondjuk ha az elején jelenidőben kezdted mesélni, akkor hogy lett belőle múlt?

"A ló kedves barátnőm, kisebb leányáé lesz, aki most mellettem van: az Erikáé."

Ha júl értelmezem, akkor az első vessző nem kell, viszont szerintem ha iylen szűkszavú az asszony, akkor nem mondaná, hogy épp mellette áll, bár nem tudom, lehet, hogy csak azért mondta, mert olyan kevés a mondanivalója...

"...az Erikáé."

Na, ilyet ne! Így az Barátokköztben beszélnek(nem nézem, de sajnos hallom néha). Tudom, hogy vannak olyan helyek, ahol szokás így mondani(hogy Pesten kívül pontosan hol, nem tudom, ahol én lakok, itt soha nem mondják így), viszont csak MONDANI szokás ott is, ÍRNI soha.

Az a baj, hogy nagyon rövidek a mondatok, és olyan erőltetettek is sokszor; meg persze gyakran több mondatba van vágva, ami egy kicsit hosszabb modnatban sokkal jobban hangzana; valamint jobb lenne mérföldekkel, ha pl. nem "van", hanem "áll" lenne a mondatban.

Bocsi, hogy teljes mondatokat fogtam és átfogalmaztam, én nem tudok írni/fogalmazni, lehet éppen ezért tudtam így kifejezni legjobban, mire is gondolok. Nem megsérteni szeretnélek, éppen ellenkezőleg :) Szerintem olvass sokat, és figyeld, hogy hogyan szokás leírni a helyzeteket, a tájat, stb.-t, próbálj minél változatosabb megoldásokat találni ezek kifejezésére, és alkoss hosszaaaaaabb mondatokat. Ezeket úgy mondom, hogy nem értek az íráshoz, viszont szerintem így jobb lenne.

Te hogy gondolod ezeket a dolgokat?

2010. dec. 25. 21:44
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, legfőképpen az utolsónak, mikor ez a kérdést felraktam, kritikát akartam hallani, nem csak a jót.

Nem, nem bánom, hogy mindent átírtál.

Köszönöm.

2010. dec. 25. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!