Irnátok nekem karácsonyi süti recepteket?
Mokka kocka:
Hozzávalók:
175 g kávés étcsokoládé, 125 g lágy vaj vagy margarin, 150 g porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 4 tk. aroma rum, só, 3 tojás, 100 g tejszín, 125 búzaliszt, 1,5 csapott tk. sütőpor, 150 g egész mogyoró.
- a mázhoz: 50 g kávés étcsoki, 1 ek. napraforgóolaj, 50 g porcukor, 1 ek. víz
Elkészítés:
Gőz felett a darabokra tört kávés étcsokoládét a vajjal együtt, kevergetve felolvasztjuk, majd a tálba öntjük. Rövid hűtés után robotgép segítségével apránként beledolgozzuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a rumaromát, és hozzáadjuk a csipetnyi sót. Egymás után beleütjük a tojásokat, és fél-fél percig a legmagasabb fokozaton keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és közepes fokozaton simára kevrjük. Végül beleforgatjuk a mogyorót.
A tésztát sütőpapírral kibélelt 25 x 25 cm-es tepsibe öntjük. Az előmelegített sütő középső részébe toljuk, majd kb. 180 fokon (légkeverésnél 160 fokon) kb. 25 percig sütjük. A sütőből kivéve rácsra tesszük és hűlni hagyjuk.
A mázhoz a csokoládét durva darabokra törjük. Hozzáadjuk az olajat, gőz felett megolvasztjuk, majd a süteményre csurgatjuk. A porcukrot 1 ek. vízzel sűrű mázzá keverjük, és a csokimázra csurgatjuk. Végül a süteményt kockára vágva tálaljuk.
Túrós ünnepi kalács:
Hozzávalók:
2 tojás, csipetnyi só, 20 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 25 dkg puha vaj, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 15 dkg dió, 15 dkg mogyoró, 5 dkg natúr pisztácia, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 10 dkg porcukor, 2-3 dkg darált pisztácia, sütőpapír, alufólia
Elkészítés:
Robotgép habverőjével a tojásokat a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Beledolgozzuk a vaj felét, majd belevegyítjük a túrót. Beleforgatjuk a diót, a mogyorót meg a natúr pisztáciát, és hideg kézzel gyorsan belegyúrjuk a sütőporral elvegyített lisztet.
A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben hosszú, ovális cipóvá formázzuk, majd 175 fokra előmelegített sütő középső sínjére toljuk. Kb. 55 percig sütjük.
A maradék vajat megolvasztjuk. A forró kalácsot a vajjal megkenjük, és porcukorral vastagon megszórjuk. Kihűlés után 2-3 napra alufóliába csomagoljuk, majd sablon alapján, darált natúr pisztáciával díszítjük.
Itt a link, ha többet is szeretnél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!