Miért van az, hogy egy 4,7 GB-os DVD-re nem fél rá 4,7 GB-nyi adat?
1. mert windowsot használsz ami köztudottan nem tud számolni.
2. mert spórolnak a lemezen
Satennek igaza van!
Tényleg spórolnak a hellyel! Csak kerekítve van!
- Adj már egy ezrest elsejéig!
- Inkább adok 1024 forintot, hogy kerek legyen.
Mert ugye 1 GB = 1024 MB.
Csak, hogy legyen egy minosegi valasz is:
Minden tarolonak (pl, CD, DVD, merevemez, pendrive) van egy foglalasi egysege, pl 256 byte, vagy 1024 byte. Es azert van, hogy ha megnezed egy allomany tulajdonsagait, akkor lathatod, hogy van egy "meret", meg egy "lemezen elfoglalt meret" nevu adat. A lemezen elfoglalt meret az mindig tobb. Mivel lehet, hogy az adat bytejai kifolynak a tarolo korlatabol.
Na, most a DVD-nek nem tudom, hogy mennyi a foglalasi egysege, de ha 1 byte lenne, akkor raferne minden adat.
Ha mondjuk 4096 a foglalsi egyseg, es mondjuk van egy 5000 byteos adatod, akkor ugye 904 byte at fog logni a masik szektorba, de azt irja ki, hogy 2*4096 = 8192 bytenyi adatot foglal...
Sztem ezert, bar nem biztos XD
S.
A foglalasi egysegeknel egyszerubb magyarazat az, hogy a gyarto 1000-rel valt, mig az operacios rendszer mar rendesen, 1024-gyel.
4700000000 byte = 4589843.75 kbyte = 4482 Mbyte = 4,377 Gbyte.
Igy jon ki az, hogy nagyjabol 4,38 Gb fer fel egy DVDre.
Winchesterekkel egyebkent ugyanezt csinaljak. Kene valami nemzetkozi rendszabalyozasa a gyartoknak, mert ez igy elegge pofatlan...
Elfogadott SI mértékegység pl 1 kilogramm = 1000 gramm.
A számítógép eltért az egységes SI szabványtól, mert nála 1024 volt a váltószám, így hát hogy ne térjen el, megváltoztatták a számtekes elnevezéseket.
A régi kifejezések voltak: KiloBájt, MegaBájt, GigaBájt, TeraBájt (KB, MB, GB, TB) ez régen 1024-gyel váltottad, most meg 1000-rel kell váltani ennek már sok köze nincs a számítógéphez.
Az új kifejezések lettek: KibiBájt, MebiBájt, GibiBájt, TebiBájt (KiB, MiB, GiB, TiB)
Ezt kell mondani, vagy írni hogyha számítógép vagy.
Szóval ha valamire ezt látod ráírva "GiB", akkor az a valós szám, ha viszont "GB" az kamu (kevesebb mint aminek látszik)
1024 MiB = 1 GiB
1000 MB = 1GB
A DVD gyártók meg direkt keverik a kettőt okosan
meg a Winyó gyártók is
pl én meg vettem 1 Terás winyót és csak 935 Giga adatom fér rá, de ezt már úgy kell mondani, hogy 935 Gibi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!