Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » A postán ajánlottan attam föl...

A postán ajánlottan attam föl egy levelet. Mennyit kell visszatéríteniük, ha elveszik?

Figyelt kérdés

390Ft volt az ajánlott levél feladása.

Egy naci volt benne amit 1500Ft-ért vettem az interneten egy nőtől.

Csak a 390Ft-ot akarnak vissza adni.( a nő szerint)

Ez normáli nem kéne többet kapjak??

Lehet, hogy csak a nő nyúlta le a pénzt???

Manapság már nem lehet tudni....

2010. nov. 23. 18:15
 1/3 anonim válasza:

Először visszaadják a 390 Ft-ot. Akkor kb. 2-3 hónap múlva, ha nem találják meg akkor 15x390 Ft-ot kap még pluszba. Tehát ha igazságos akar lenni akkor a fele a tied, de az is elfogadható ha neked visszafizeti a 1890 Ft-ot, így nem ér kár téged, ő pedig várja ki a végét.

Velem egyszer előfordult, én voltam az eladó, visszafizettem a vevőnek az összeget+postát, én meg hónapok múlva kaptam meg a kártérítést a postától.

2010. dec. 14. 20:28
 2/3 anonim válasza:

Szerény tudomásom szerint a Posta egy árva forinttal nem tartozik neked a küldés díján felül; ha a levélpostai küldeményt nem értéknyilvánítással adtad fel.

Na de seperc alatt kikeresem neked...... Szerencsédre nincs igazam!

Részlet a Magyar Posta Üzletszabályzatából (10.2.1-es pont, 116. oldal):

"Ha egyetemes postai szolgáltatás keretében a könyvelt, de nem értéknyilvánítás különszolgáltatással feladott küldemény megsemmisül, teljesen vagy részlegesen elvész vagy megsérül, a Posta kártérítési átalányt fizet. A küldemény

a) megsemmisülése vagy teljes elveszése esetén a fizetendő

kártérítési átalány összege a szolgáltatásért fizetendő díj tizenötszöröse,

b) részleges elveszése vagy megsérülése esetén a fizetendő

kártérítés összege úgy aránylik a kártérítési átalány a) pontban meghatározott teljes összegéhez, ahogyan a keletkezett kár aránylik a küldemény teljes értékéhez.

Az a) pont szerinti esetben a Posta a szolgáltatásért fizetett díjat is visszafizeti."

Magyarán, ha 390 Ft-ba került a küldemény feladása, 390 x 15, azaz 5850 Ft kártérítést kapsz. Minden esetre szükséges egy tudakozódási eljárást indítani, amit a levél feladásától számított 15 nap után lehet. Természetesen szükséged lesz a küldemény feladóvevényére! A tudakozódás során kiderítik, hogy mi történt a küldeménnyel, és ha kiderül, hogy tényleg elveszett/megsemmisült, akkor megkapod a pénzt. Ha kevesebbet akarnak adni, akkor hivatkozz a fentebb idézett Üzletszabályzatra, ami gyakorlatilag a Magyar Posta Bibliája. ;)

2010. dec. 24. 20:36
 3/3 A kérdező kommentje:

Sajnos postán is azt mondták, hogy 15-szörösét vissza térítik, csak annak aki föladta a levelet. Ő (a nő) pedig azt állítja, hogy neki csak 390 Ft-ot térítettek vissza.

Szóval most 2000Ft minúszban vagyok :(

2010. dec. 25. 09:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!