Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ingatlan tulajdoni hányaddal...

Tarkabarkaszarka kérdése:

Ingatlan tulajdoni hányaddal kapcsolatosan hogy tudok eligazodni?

Figyelt kérdés

Az, hogy az ingatlanban 1/2 arányban vagyok tulajdonos (a férjem a másik 1/2), az nem azt jelenti, hogy 50 %-ban vagyok tulajdonos? Illetve nem azt jelenti, hogy két tulajdonos van?

Az önkormányzat szerint a kommunális adó szempontjából nem mindegy!

ma 16:20
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az ingatlan-nyilvántartásban törtszámokat használnak az 1 egészhez viszonyítva. Ettől még az 1/2-1/2 nem lehet más, mint 50-50%.

Olyan előfordulhat, hogy nem arányosak a tulajdoni hányadok, mert ez nem elvárás. Például van 5 tulajdonos, és kettőnek van 8/30-8/30 része, egynek van 10/30-ad része és másik kettőnek 2/30-2/30-ad része, akkor ez így összesen 30/30-ad, tehát 1 egész.

ma 16:28
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A mi ingatlanunknál is ilyen a tulajdoni arány a feleségem és az én esetemben.

Nem tudom, miről van szó, esetleg kor miatti kedvezményről vagy más kedvezményről? Vagy nem lakott ingatlanonként kell fizetni adott összeget; tulajdonosok és ott lakók számától függetlenül?

Mi a kommunális adó bevezetésekor írtunk egy egyszerű kérelmet, hogy én fizethessem; így minden évben az én nevemre küldik. Az önkormányzati hivatalnak is egyszerűbb, hogy nem két felet fizetünk, hanem egyben az egészet.

ma 19:18
 3/4 anonim ***** válasza:
Ha az onkori szerint nem mindegy hogy 1/2 vagy 50% akkor megerett a vilag a pusztulasra.
ma 19:19
 4/4 TappancsMancs ***** válasza:

Az ingatlan tulajdoni hányadoknál is a megszokott matematikai értelemben értendő az 1/2 és más tört hányadok.

Vagyis: 1/2 = 50 %

"Az, hogy az ingatlanban 1/2 arányban vagyok tulajdonos (a férjem a másik 1/2), az nem azt jelenti, hogy 50 %-ban vagyok tulajdonos?"

Igen. Azt jelenti.

"Illetve nem azt jelenti, hogy két tulajdonos van?"

Igen. Azt jelenti, hogy két tulajdonos van fele-fele tulajdoni hányaddal.

Amúgy, mint már írták, vannak nagyon sokfelé osztott tulajdonok is és akár a 30 felé osztottak is ismertek. Ilyen esetben egy példa lehetne, hogy az 50% tulajdont 15/30-adnak írják valakinél, és van még másik akár 15 ember akiknek csak 1/15-ödök a tulajdoni hányadaik. Kombinációk bőven lehetnek, de így működik.

Vagyis két tulajdonost jelent az 1/2 (50 %), de lehetne nem fele-fele arányú is.

"Az önkormányzat szerint a kommunális adó szempontjából nem mindegy!"

A legjobb megoldás amit 2-es írt.

ma 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!