Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miben áztassam a régi pénzérmé...

Miben áztassam a régi pénzérméket?

Figyelt kérdés

Szeretném szortírozni a régi pénzérméimet, mivel összevissza vannak év(tized)ek óta. Viszont mindegyikhez dohos büdös szaga van. Persze fémpénznek nem lesz sose illata, de azért ettől a kellemetlen szagtól meg lehetne szabadulni. Mit javasoltok, miben áztassam őket? Sima szappanos víz? Esetleg szódabikarbónás? Más?

Köszönöm

tegnap 21:56
 1/5 anonim ***** válasza:

Semmibe! Vagy nem hat, vagy szétbarmolja az érme felületét.

Nekem egy hajós bronz seklim van, olyan büdös, mint az állat. Ecet, hypo, mosogató, hydrogénperoxid,...semmi nem hat.

tegnap 22:35
 2/5 anonim ***** válasza:

Létezik fémtisztító folyadék, illetve meg lehet próbálni kólában áztatni, abban van foszforsav, az majd megtisztítja - talán szagtalanítja is. Ha félted az érméket, előbb próbáld ki egy öt forintoson esetleg.

Mondjuk nekem voltak nagyon szennyezett 10-20 forintosok, azokat fogkrém-fogkefével tisztítottam, - nem volt pont fémtisztító - csak az türelem játék.

ma 02:38
 3/5 anonim ***** válasza:

Jut eszembe: a szódabikarbóna valóban szagtalanít. Megcsinálhatod azt is, amit az ezüstlánc pucoláshoz szoktak: üvegpohárba rakni az érmét, rá szódabikarbóna és ecet. Csak vigyázz, mert kifuthat a keletkező hab a pohárból. Ezért szoktam a mosogatóban hagyni a poharat.

(#2-es voltam)

ma 02:42
 4/5 anonim ***** válasza:

Vidd be ékszerüzletbe, ne akard házi praktikákkal roncsolni.

Aztán vegyél érme tartó dobozkákat. Szivaccsal együtt lehet kapni aliexpress és társain 10-20-50-100 stb darabos kiszerelésekben.

ma 10:54
 5/5 anonim ***** válasza:

Ezek használatban volt pénzérmék, vagy gyűjteményi darabok és verdetiszták?

Mert többen itt az érme felületét féltik, holott a kérdésből én azt a következtetést vonom le, hogy ez egy évtizedek óta kallódó régi kollekció, aminek a felületét a használat anno megkoptatta. Ha így van, akkor jó meleg konyhai mosogatáshoz alkalmas mosogatószeres vízbe áztatnám egy napig (többször is visszamelegítve). Aztán mint egy zsíros (de nem rászáradt tányért) minden darabot meleg mosószeres vízben elmosogatnék.

ma 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!