Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Irodalomból olyan feladatot...

Irodalomból olyan feladatot kaptam, hogy témakifejtő esszét kell írnom, aminek kb 2oldalnak kell lennie. eddig még sosem írtam ilyet, hogy kell kinéznie?

Figyelt kérdés
próféta szerep a magyar irodalomban, amiről írni kell, és ehhez kaptam pár költőt és verscímet. Berzyenyi Dániel: A magyarokhoz 1, Kölcsey Ferenc: Himnusz, Vörösmarty Mihály: Szózat, Petőfi Sándor: egy gondolat bánt engemet, Babits Mihály: Jónás könyve.

#irodalom #témakifejtőesszé
tegnapelőtt 00:26
 1/5 A kérdező kommentje:

odáig értem, hogy bevezetésnél leírom, hogy mi is az a próféta szerepvállalás, hogy nyilvánul meg stb..

de ezután hogy kell folytatni? verset kell elemezni vagy csak azt kell kiírni hogy ezekben a versekben miben nyilvánul meg a prófétai megatartás?

tegnapelőtt 00:28
 2/5 anonim ***** válasza:

Igazolnod kell ezekben a versekben a próféta, a vátesz, a jövendő látomást: a nemzethalál képe.

Berzsenyi-

[link]

Kölcsey - Himnusz

alaptémája a bűn - büntetés - bűnhődés fogalomköre;

Petőfi- Egy gondolat

a költő a megsejtett világ forradalom vízióját jeleníti meg.“

A szabadsághős megdicsőülése, az elképzelt győzelem után.

Vörösmarty - Szózat

[link]

Babits - Jónás könyve

Állást foglal az emberiség maradandó alkotásai mellett. Remény: az emberiség értékei ne esnek áldozatául a gonoszságnak.

[link]

tegnapelőtt 02:12
 3/5 anonim ***** válasza:

“ azt kell kiírni hogy ezekben a versekben miben nyilvánul meg a prófétai megatartás “

Igen!

tegnapelőtt 02:14
 4/5 anonim ***** válasza:

“ A ’20-as években már megjelennek – mint még többnyire elutasított szereplehetőségek – a próféták.

A belső vívódástól sem mentes folyamatban – ha ellentmondásosan is – a vállalás válik meghatározóvá.

Babitsot saját testi szenvedésein kívül az emberiségre váró kínok is gyötörték. A gondolkodó emberek előtt már a ’30-as évek elején felrémlett egy új háború pusztításának látomása. A kultúra s az emberiség féltésének morális aggálya fordította szembe a jogtipró állammal, elsősorban a nacionalizmusra épülő militarizmusok diktatúrájával.

[link]

————-

Ezt vezetném végig a 2-esben hozottak alapján.

tegnapelőtt 02:18
 5/5 A kérdező kommentje:

bevezetésként írtam 5 sort a próféta szerepvállalásról

tárgyalásnál felírtam címnek Berzyenyi Dániel Magyarokhoz című versét, majd leírtam röviden 5-6sorban hogy miről szól és hogyan jeleni keg benne a prófétaiagatartás. Majd felírtam címnek, hogy Kölcsey Ferenc: Himnusz és ugyan úgy írtam róla mint az előzőről, és így tovább a többi verset.

végül írtam egy általános összefoglalót befejezésnek.

Ez így jó?

tegnapelőtt 15:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!