Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Szeretnék Jazz bandát alapítan...

Vilo32 kérdése:

Szeretnék Jazz bandát alapítani. Hogyan kezdjek neki?

Figyelt kérdés
Jelenleg klasszikus zenét tanulok egy konzervatóriumban. Mostanság rákaptam a jazz-re és elkezdtem tanulni a jazz elméletet és a jazz zeneszerzést. Úgy érzem a Jazz zeneszerzéssel akarok foglalkozni. Pár napja elgatároztam hogy egy Jazz bandát fogok alapítani ahol én lennék az egyik Jazz szaxofonos (mert szaxofonozok is). Csak sajnos nem tudom hogy hogyan kezdjek neki. A konzimból beszéltem pár tanulóval de mindenki csak Klasszikus zenével akar foglalkozni és nem Jazz-el. Szóval a kérdésem az lenne hogy hogyan kezdjek neki így a banda alapításnak? Úgy tervezem, hogy minden Jazz-es és jazzhez elég közel álló műfajokat játszanánk. Köszönöm ha válaszoltok és értelmeset.

tegnap 16:56
 1/7 A kérdező kommentje:
Ha esetleg valaki szívesen csatlakozna az írjon nyugodtan
tegnap 17:02
 2/7 A kérdező kommentje:
*az is
tegnap 17:03
 3/7 anonim ***** válasza:
Ahhoz nem ártana néhány ismerős/barát, akik szeretik az ilyesmit.
tegnap 17:14
 4/7 anonim ***** válasza:
Inkább csatlakozz egybe, egyszerűbb.
tegnap 17:17
 5/7 anonim ***** válasza:
Youtube, Fosbúk,
tegnap 17:18
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A jazz-zenélésben az egyik legfontosabb elem a zenei bizalom, mivel nem megírt hangokat kell lejátszani, hanem folyamatosan kommunikálni kell.

Bármilyen szabadsági fokú is az előadott zene.

Ilyen módon előbb össze kell szokni, összekovácsolódni kell a többi zenésszel. Ha megnézed a mai jazz-zenekarok összetételét, akkor kiderül, hogy a legtöbb esetben együtt jártak ilyen olyan jazz-tanszakra, és ott megismerték egymás zenei nyelvezetét, reakcióit, jelzéseit.

Hiába profi ez is, az is, ha nem töltöttek együtt egy időszakot a próbatermekben, akkor nem működik olajozottan a csapat.

Ezek miatt azt javaslom, hogy menj el egy jazz-tanszakra. Ma már sok középfokú jazzoktatás is van, sok esetben a kerületi állami zeneiskola keretein belül is. És ezen belül a zenekari gyakorlatokon érdemes megismerkedni más zenészekkel, és együtt "nevelkedni".

(A fentiek egy 30 évig aktívan koncertező jazz-dobos tapasztalatai, gondolatai...)

tegnap 18:10
 7/7 anonim ***** válasza:

Miért nem próbálod meg a suliban hirdetni.

Sok zenekar így alakult.

tegnap 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!