Nulla nyelvtudás nélkül Amszterdamba utazni egyedul lehet boldogulni?
Attól függ, mit tervezel, mit szeretnél csinálni. Idős vagyok, és nem beszélek idegen nyelveket (oroszt sem), amire nem vagyok büszke.
De eddig mindig boldogultam valamelyest. Egyszer nem, amikor megállt alattam az autó, és szervizt kellett intézni.
Általában az adott ország nyelvén megtanulok köszönni, és azt a mondatot, hogy Elnézést, csak magyarul beszélek/értek.
Meg még egy-két fontos dolgot. Pl. szobát foglaltam két személyre az yyy oldalon. Vacsorázni/reggelizni/ebédelni szeretnék, fizetni szeretnék, belépőjegyet kérek stb.
No meg már vannak ügyes fordítók. Bár magam nem találkoztam vele, de olyan, is, ami felveszi a hangom, és azonnal mondja a választott nyelven. Ha minden kötél szakad, akkor marad a mutogatás. Így sikerült például Erdélyben „megbeszélnem”, hogyan tudok fizetni a parkolásért.
És mit akarsz ott kint csinálni mindenféle nyelvtudás nélkül?
Hogy értetnéd meg magad a helyiekkel hogy mit akarsz?
Activity-zel vagy mi az elképzelés? :D
Hogy mennyire tudsz boldogulni az nem a nyelvtudástól függ, hanem attól, hogy mennyire vagy talpraesett, kezdeményező, életre való és jó problémamegoldó, vagy nyámnyila, bátortalan, lemondó és alkalmatlan.
Ha megoldást akarsz találni egy problémára, akkor nyelvtudás nélkül is lehet előre mindent elintézni, fordító gépet használni, felkészülni alap szavak és kifejezések megismerésével, mini szótárral.
Ismerek olyat, aki füzetbe kiírta előre a különféle helyzetekre szóló kifejezéseket, de olyat is, aki készült olyan piktogrammokkal, akár saját készítésű sálra, vagy ruhára festve, amikre mutogatva lehet kommunikálni a helyiekkel.
Végső soron meg a kézzel lábbal mutogatás is csodákra képes, ha valaki nem esik kétségbe annyira, hogy próbálni se merje a kommunikációt. A legtöbb ember általában akar és próbál is segíteni. Nyilván, ha épp jogi segítségre vagy szakszervizre van szükséged, akkor nem árt, ha van legalább egy telefonod, meg egy telefonszámod, aminek a túlsó végén megértik, amit mondasz és tudnak segíteni. Legyen az nagykövetség, biztosító, rokonság, hivatásos tolmács, vagy akárki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!