Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Lehetséges elfelejteni az...

Lehetséges elfelejteni az anyanyelvedet és egy másikkal helyettesíteni?

Figyelt kérdés

ma 01:34
 1/10 anonim ***** válasza:
75%
Teljesen nem lehet elfelejteni, agyaddal magadban gondolkodni biztos nem angolul vagy kínaiul fox...
ma 01:36
 2/10 anonim ***** válasza:
58%

1

Néha én angolul gondolkozok magamban is

Pedig nem vagyok egy penge angolos és magyarországon élek, soha nem is éltem máshol

És mégis néha ezen kapom magam

ma 01:41
 3/10 anonim ***** válasza:
51%
Lehetséges, minél fiatalabb korodban kerülsz ki az anyanyelvi környezetből és minél kevesebbet kommunikálsz rajta annál inkább.
ma 05:48
 4/10 anonim ***** válasza:
72%
Már megkaptam, hogy hazugság, de Vitraynak volt egy interjúja egy USA-ban élő bácsival. 60 éve nem hallott magyar szót. Akcentus nélkül beszélt, és angol szavakat sem fűzött a mondókájába. Sőt, kitalált szavakat, olyan dolgokra, amelyek gyermekkorában még nem léteztek. Az első mobilok akkoriban jelentek meg. Azt mozgótelefonnak mondta.
ma 08:07
 5/10 anonim ***** válasza:
64%

4-es: persze, VAN ilyen is, csak ez a ritkaság! Ha valaki más nyelvi környezetben él, akkor LESZ akcentusa, akkor is, ha ott csak az anyanyelvét használja.

Másrészt az sem igaz, hogy az anyanyelvén gondolkodik mindenki. Egy idegen nyelvet nem lehet magyar gondolodással beszélni.

Én négy nyelven beszélek, rendszeresen használom ezeket, amikor egy más nyelvet használok, akkor azon gondolkodom még otthon egymagamban is.

ma 08:15
 6/10 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem max, ha nagyon kisgyerekként kerül valaki külföldi környezetbe, és ott él évtizedeken keresztül, és a szülei is az új ország nyelvén kommunikálnak vele, és nincs semmilyen egyéb anyanyelvi kapcsolata.

Egyébként szerintem nem lehet. Ha most így 20 évesen teleportálnék egy random világvégi országba, akkor kénytelen lennék hamar, egy kisgyerekéhez hasonló módszerrel megtanulni a nyelvet, de még egy ilyen helyzetben sem tudom elképzelni azt, hogy elfelejtsek magyarul. Egész biztos, hogy magyarul gondolkodnék, mert olyan széles szókincsem más nyelvből soha sem lesz, mint az anyanyelvemből, márpedig én gyakran töprengek magamban, írok ezt-azt és fontos számomra a választékos kifejezés és mivel nincs túl jó nyelvérzékem, egész biztos, hogy legbelül mindig a magyar maradna a fő nyelvem.

Aztán persze simán lehet, hogy nem így lenne abból kiindulva, hogy régen abban se hittem, hogy ilyen esetben egy idő után akcentussal beszélném a magyart. Most már nem vagyok biztos ebben, mivel több embert is megismerten, aki hiába volt félig magyar származású, volt körülvéve magyar rokonokkal, (Az egyikük konkrétan az élete 90%-át Magyarországon élte a magyar szülőjével.), mégis akcentussal beszélt.

ma 12:05
 7/10 SZTANN ***** válasza:
62%

NEM. Teljesen elfelejteni az anyanyelvet lehetetlen (nyilván annak, aki már teljes szókinccsel, normális szinten tudta beszélni - tehát olyan 4-6 éves kor fölött). Más kérdés ha végzetes agyi trauma érte, és teljesen amnéziás lett.

- Ha valaki már tudta az anyanyelvét (elmúlt 6 éves) és olyan környezetbe került, hogy egyáltalán soha senkivel sem tudja gyakorolni (nem olvas, nem ír, nem hallgat semmit magyarul), akkor sok év alatt elhalványodnak benne azok a tudások - de rendkívül gyorsan fel lehet elevenítetni. (Magyarul álmodik évtizede idegen földön is.) Teljesen nem felejti el soha, de az alacsony IQ-jú emberek - akik az új nyelvet sem fogják jól beszélni soha - kevésbé tudják jól használni az anyanyelvüket is. (De ugyebár vannak itthon élő, elvileg csak magyarul kommunikáló lények, akik siralmasan alacsony szinten beszélnek az anyanyelvükön is.)

- Aki kiment akárhová, és 2 -3 év után hazajön és "nem beszéli magyar", az nevetségesen hazug bunkó.

Természetesen intelligencia és szellemi érettség kérdése, hogy tökéletes marad-e a magyar beszéde vagy kissé megkopik. De teljesen elfelejteni még szándékosan sem lehetséges. (Az agyat nem lehet törölni, átprogramozni...)

ma 12:09
 8/10 TiniTitán0213 válasza:
Nem
ma 14:25
 9/10 anonim ***** válasza:

A 4-es által említett akárki persze, hogy nem felejtette el a nyelvet, mert magyar közösségben élt, magyarok között, ahogy rengetegen ma is a külföldre költözöttek közül.

De vannak ilyen elterjedt téveszmék, pl, hogy magyarul álmodik, aki egyszer már tudta a nyelvet - én nem magyar területen élek, nem magyarok között, és igen sokszor nem-magyarul álmodom.

A másik az anyanyelven gondolkodás - ez szintén nem igaz, aki egy másik nyelven él a mindennapokban, az azon fog gondolkodni is, másként nem is lehetséges.

A harmadik tévedés a szókincs kérdése, azon a nyelven lesz a legnagyobb, amit legtöbbet használ valaki, emellett egyes területeken garantáltan nem az anyanyelv lesz elönyben, pl. szakszavak vagy tudományos megnevezések, stb.

A nem használt nyelvet - függetlenül attól, hogy anyanyelv vagy késöbb tanult - eléggé el lehet felejteni, természetesen idövel vissza lehet hozni, ha valaki nagyon akarja.

Viszont az igaz, hogy aki 2-3 év múlva csak erös akcentussal tud magyarul, az megjátssza magát, mutatja, hogy ö külföldön élö valaki.

ma 14:39
 10/10 anonim ***** válasza:

Nem attól függ, hogy mennyi ideje van külföldön az ember, hanem hogy mennyit használja az eredeti nyelvet és milyen jó az alkalmazkodó képessége. Ha csak nagyon ritkán, akkor előfordulhat, hogy furán fog hirtelen és akár hosszabb ideig is újra az anyanyelvi környezetben beszélni.

10-12 éves gyerekek is képesek elfelejteni az anyanyelvet, ha nem hasznalják többé. De egyénfüggő.

ma 16:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!