Válás esetén hogy számolják ki, melyik félnek mekkora rész jár a közös lakasból?
Volt egy saját lakásom házasságkötés ük előtt.
a házasság utáni kb. 2 évben eladtuk+vettünk fel minimális hitelt, és vásároltuk a mostani lakást amiben most is élünk..
De ugye ez a lakás nagyrészt az én lakásom árából lett véve.. egész pontosan a vételár 75%át fedezte, a hitelt pedig ugye közösen fizettük.
Az adaásveteliben anno kértem az ügyvédet, hogy írja bele, hogy a lakás 2/3 rész az enyém, 1/3rész a férjemé..de külön házassági szerződés nincs erről.
Segitenétek, hogy válás esetén hogy lenne ebben az esetben a megosztás?
1 közös 14 éves gyermekünk van, aki valószínűleg velem lakna tovább ebben a lakásban.
köszönöm
Kérdező, a hozott vagyon az a saját vagyon marad, ami közösen szerzett, azt felezitek.
Van dokumentumod ami megmutatja, hogy a lakás a te tulajdonod volt a házasságod előtt. Van dokumentumod ami megmutatja mennyiért adtad el, van dokumentumod ami megmutatja hogy az új, közös lakás árának mekkora részét tette ez ki a vásárlásakor. Lényegtelen, hogy a tulajdoni lapon mi van bejegyezve, az számít amit bizonyítani lehet - amit leírtam. Ha akkor, a vásárláskor a lakás értékének 75%-t fedezte a te magánvagyonodból származó lakás eladása, akkor a lakás 75%-a a tied alapból. A másik 25%-t mér közös szerzeménynek lehet tekinteni.
Azonban ez egy régi állapota a lakásnak, azóta nyilván költöttetek rá többet közösen. Ilyen ha lecseréltétek a konyhát vagy új nyílászárók lettek, stb. Ez mind közös szerzeményt jelent és a lakás értéknövekedésével a tulajdoni arány is kicsit tolódik idővel. Ez a bíróság dolga. Alap esetben abból indulhatnak ki, hogy a lakás 75%-ban a te magánvagyonod, 25%-t közös vagyonnak lehet tekinteni, annak fele is a tied, elvileg tehát a kiindulópont, hogy a lakás 87,5%-ban a tied, 12,5%-ban a párodé. Ebből mozognak el attól függően, hogy ez milyen régen volt és mekkora közös beruházás volt benne azóta.
Amit neked igazolnod kell az annak a lakásnak az eladási szerződése, az új lakás vételi szerződése, és hogy volt-e közben olyan nagy értékű befektetés a lakásba ami számít a mostani értékében. Ha 10 éve vettétek és költöttetek rá közösen érzékelhető összeget (mondjuk egy most 30 milliós lakásban 5 milliót) akkor lehet, hogy a megosztása a te javadra már nem a korábban írt 87,5% arány lesz hanem a 75%-hoz közelít inkább.
Köszönöm mindenkinek a választ.
A regi adásvételi megvan,amin látszik , hogy az enyém volt. Az is gondolom vissza kereshető ,hogy kb. azonnal ahogy az árát megkaptam, utaltam is tovább a mostani lakásunk árába.
Az adásvételin ott áll, az o neve mellett hogy 1/3, az enyém mellett hogy 2/3..
A tulajdoni lapon gőzöm sincs, hogy fel van e tüntetve..ki kéne akkor kérjem.
A felvett hitelből újitottuk frl akkor a lakást, azóta tisztasági, festés, es kisebb dolgok lettek..de
amúgy valaki kerdrzte hogy miért 1/3-2/3...hat ezért..mert az előző lakasban is ezt azt megcsinált, és szerettem őt, nyilvan nem akartam kisemmizni..
most se akarom, de ami az enyém az az enyém..es egy gyerekkel a hátamon.. szóval elég a válás, nem szeretnék még költözni is..
Még rgy kérdés, hogy ha azt mondják hogy oke. X Ft illeti meg a lakásból..es azt én nem tudom egybe kifizetni, akkor kérheti, hogy lelakhassa, vagy fizethetem részletben?
Vagy mondjuk nem kell fizessen gyerektartást...?
VAgy ez minden egyezkedés kérdése??
Nekem nincs pénzem ügyvédre, és igazából neki se nagyon.
Vidzont nincs hova menjen, de együtt élni mar gyötrelem.
Főleg a gyereknek :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!