Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hogyan nezhetett ki a halal...

Hogyan nezhetett ki a halal ezeknel a betegsegeknel?

Figyelt kérdés

Szoval anyukam 10 eve halt meg , anyameh rakja volt. Megtalaltam a papirt amin rajta volt, hogy milyen tovabbi betegsegek alakultak ki amik szinten a halalhoz vezettek. Csak tudni szeretnem mennyire szenvedett… annyi sok kerdesem van ezzel kapcsolatban, nem tudok megnyugodni ennyi ev utan sem.

Szoval ezek voltak a papiron: Sek anémia, sek. fluidothora. bilat., sek. perikard. effuzia, hydronefróza l.dx.

Ez szlovak dolumentum… de gondolom ugyanaz lenne a betegsegek neve egy magyar papiron is.

Nem tudom h almaban halt meg, vagy a “ fluidothora” dolog miatt,ahogy viz volt ott a tudonel(?!) fulladozott? Szornyu elkepzelni is… de tudnom kell.

dec. 20. 21:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A "sek" az szekundert jelenthet (helyesen c-vel), illetve az orvosi nyelv még mindig a latin, jó lenne ezt tiszteletben tartani. Ezek alapján elég szörnyű halála lehetett, viszont azt hozzá kell tennem, hogy a haldoklók teljesen más tudatállapotban vannak, nekik már nem fáj semmi az utolsó órákban. És amikor a tüdő elkezd megtelni vízzel, az bizony nem jár szép hangokkal és látvánnyal.
dec. 21. 09:35
 2/6 A kérdező kommentje:

Igen, pontosan azert irtam, hogy magyar papiron is ugyanigy lennenek leirva.

Nem a halalhorgesre gondolsz az utolso reszben? En ugy tudtam,hogy az attol van, mert mar nem tudjak lenyelni a torokbol a nyalat stb… de olvastam olyat,hogy az nem okoz semmilyen fajdalmat nekik.

Hat eleg rossz ezt igy olvasni, hogy szornyu halala lehetett, mivel meg most sem tudom hogy pontosan milyen.

dec. 21. 10:45
 3/6 anonim ***** válasza:
#2 Én nem vagyok orvos, de a felmenőim halálát végignéztem már sajnos. És igen, a halálhörgés egy létező dolog, napokig is tarthat a halál bekövetkezte előtt, és a tüdőödémát nem a légúti váladék lenyelésére való képtelenség okozza.
dec. 21. 10:59
 4/6 anonim ***** válasza:

A sek. Itt másodlagost jelent, tehát nem az az alapbetegség hanem csak következmény.

Sek anaemia, másodlagos vérszegénység

Sek. Fluidothora. Bilat, kétoldali másodlagos mellkasi vizenyő

Sek. Perikard effúzia, másodlagos szívburok vizenyő

Hydronefrosa vesetágulat.

De ebből nem lehet megállapítani hogy fulladozott e, vagy hogy mennyire szenvedett. Megfelelő fájdalomcsillapítás mellett nem feltétlenül szenvednek sokat.

dec. 22. 19:51
 5/6 A kérdező kommentje:
4-es koszonom szepen a valaszod.
dec. 23. 23:45
 6/6 anonim ***** válasza:

Olyan osztályon dolgozom, ahol sajnos sok hasonló eset van.

Ilyenkor már le vannak szedálva, morfint kapnak, tehát ők maguk sokat nem éreznek az egészből. A zárójelentésre nem kötelező ráírni az alkalmazott terápiát, nem tudom, látsz-e rajta ilyesmit.

dec. 24. 02:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!