Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ha lejart a szemelyi igazolvan...

Ha lejart a szemelyi igazolvanyom es az utlevelem is mit kell magammal vinnem?

Figyelt kérdés
Sajnos nem tudom pontosan, mivel az utlevél is le van járva. Esetleg anyakönyvi kivonattal? Vagy ha a régi személyit illetve lakcímkártyát akkor el fogadják?
dec. 1. 23:50
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Jogosítványt. Az anyakönyvi kivonat nem igazolvány. Nincs rajta fénykép, nem tűnt fel? Úgy mégis honnan tudnák, hogy a tiéd? Lejártat? Mért fogadnák el? Lejárt. Érvénytelen. Szemét.
dec. 2. 00:03
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A régi személyit mindenképp vidd, azt el is fogadják, én is így jártam.

Kiraktam az ugyintéző csajszi elé az anyakönyvit is, azt mondta az nem kell.

dec. 2. 00:15
 3/9 A kérdező kommentje:
uu tényleg? Kösziii, egyébként sem értem, hogy miért nem fogadnák el.
dec. 2. 00:25
 4/9 anonim ***** válasza:

Hivatalosan a törvény szerint lejárt igazolványt nem fogadhatnak el.

Na de ha nincs más???

Továbbá manapság már mindenkiről minden adat fénykép ujjlenyomat stb. minden bent van az elektronikus rendszerükben, 1 másodperc alatt megállapítják hogy az vagy-e akinek állítod magad.

dec. 2. 00:29
 5/9 anonim ***** válasza:
Ja, hát hova mit vigyél magaddal? Én azt hittem, hogy külföldre. A 2-es válaszoló meg azt, hogy újat csináltatni. Új csináltatásához a régit.
dec. 2. 00:38
 6/9 anonim ***** válasza:
53%

1. Ha nem tudod a feleletet, ne erőltesd! Ez a hivatalos

ha a jelenlegi személyazonosító igazolvány lejárt, akkor szükséges: érvényes útlevél vagy érvényes magyar vezetői engedély,

ha nincs érvényes útlevél és vezetői engedély sem: születési anyakönyvi kivonat és házassági anyakönyvi kivonat;

dec. 2. 09:18
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Egy évnél nem régebben lejárt érvényességű személyazonosító igazolvány, vezetői engedély vagy útlevél is alkalmas a személyazonostó igazolvány igényléséhez szükséges személyazonosság igazolására.

Ezért helytálló a 2-es válasz; nyilván nem több, mint egy éve járt le a bemutatott igazolványa érvényessége. (2024. dec. 2. 00:15)

A vonatkozó jogszabályi rész:

„18. § (1) A kérelmezőnek a személyazonosságát igazolnia szükséges. Ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor rendelkezik vagy a kérelem benyújtását megelőző évben rendelkezett érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmánnyal, akkor az igazoláshoz ezt felhasználhatja.”

414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet a személyazonosító igazolvány kiadása és az egységes arcképmás- és aláírás-felvételezés szabályairól hatályos szövege.

Ez a bekezdés 2018. január 1-től változatlan szöveggel van hatályban.

dec. 2. 16:06
 8/9 A kérdező kommentje:
Utolsó, szóval akkor elég a lejárt személyimet vinnem még 1 évig? Nem akarok fölösleges köröket futni, csak azért kérdezem :D
dec. 2. 17:32
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Mivel napok múlva hét éve lesz érvényes ez a jogszabályi rész, és a kormányablakokban szokásos a jogszabályoknak megfelelően intézni az ügyeket, és a 2-es válasz írója gyakorlati próbáról is beszámolt: igen.
dec. 2. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!