Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hogyan tudom hivatalosan...

Moyralove kérdése:

Hogyan tudom hivatalosan megváltoztatni a Vezetéknevem és a Keresztnevem .? Miből lehet választani? Mondjuk Vezeteknevet ?Keresztnevet ?

Figyelt kérdés

Női nevek érdekelnének

29 N vagyok

❤️

nov. 26. 06:53
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Keresztnevet az MTA Nyelvtudományi Intézet által jóváhagyott női nevek közül választhatsz. Mindjárt belinkelem hozzá a listát.
nov. 26. 07:22
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
nov. 26. 07:23
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Felkeresel egy anyakönyvvezetőt. (Minden településen kell lennie egynek, de mehetsz akárkihez.)

Ő ad egy nyomtatványt, amit ki kell tölteni. Meg kell indokolnod rajta, hogy miért akarod viselni ezeket neveket.

Keresztnévnél már annyit is elfogadnak, hogy nem tudsz vele azonosulni.

Az eljárás összege 10.000 Ft, amit átutalással kell befizetni egy számlára, és a bizonylatot is ki kell nyomtatni.

Vezetéknévből bármilyen magyar eredetű, mai írásmódú nevet felvehetsz. Ha külföldi vagy régies írásmódú nevet akarsz, akkor csak olyat tudsz felvenni, ami előfordult a családodban, és ezt családfa felállításával, anyakönyvek bemutatásával igazolni tudod.

Keresztnevet az MTA havonta frissülő listájából választhatsz.

[link]

Viszont, ha szerepelsz a nemzetiségi névjegyzékben, választhatsz a honos kisebbségek listájából is. Mindegyiknek van külön (német, szlovák, szerb…stb).

Ha az anyakönyvvezető mindent rendben talál, továbbítják a kérvényt.

Hivatalosan 45 nap az elbírálás, de ennél jóval hosszabb idő is lehet.

Aztán megjön a névváltoztatási okirat.

Ha megérkezett az új anyakönyved is, csináltathatod az új személyit, lakcímkártyát, adókártyát, TAJ kártyát, bankkártyát…stb.

nov. 26. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!