Az ember tragédiájának kimaradt színében miért van ez?
Figyelt kérdés
Van egy bizonyos 16. szín, ami kimaradt Az ember tragdéiájából, és Madách jóváhagyásával utólag kiadták. Ez a szín a New York kávéházban játszódik, és úgy kezdődik, hogy egy lány egy "Pesti Futár" nevű lapot árul. Továbbá később a színben meg van említve egy Hegedűs Gyula nevű színész. Mindezt azért nem értem, mert a New York kávéházat 1897-ben nyitották meg, a "Pesti Futár"-t 1907-ben indították, Hegedűs Gyula pedig 1870-ben született. Azonban Az ember tragédiája 1859-60-ban íródott, Madách 1864-ben meghalt. Sehol nem találok infót arról, hogy ez hogyan lehetséges, ti tudjátok? (A kategória választásért bocsánat, nem tudtam jobbat.)nov. 25. 21:10
2/5 anonim válasza:
Simán átdolgozhatták. És simán lehet "hamisítvány" rá kéne engedi egy AI szöveg elemzést, hogy ugyanaz-e a szerző mint a többi színnél. Ahogy így beleolvastam nekem vannak kétségeim.
3/5 A kérdező kommentje:
AI biztosan nem lehet, mert egy régebbi irodalom tankönyvben találtam a szöveget. Ha csak simán átdolgozták volna, feltűntették volna a szerző nevét. Én arra gondoltam, Madách nevében írta valaki. De stílusában teljesen eltér tőle. Mindenesetre kissé ijesztő.
nov. 25. 23:36
4/5 2*Sü válasza:
5/5 A kérdező kommentje:
Jesszus, most jó hülyén érzem magam. :D
Azt tudtam, hogy Karinthy írt paródiát a Tragédiából, de nem tudtam, hogy ez is a része. Mentségemre szóljon, a könyvben ez nem volt feltűntetve.
Köszönöm szépen a válaszokat!
nov. 26. 07:16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!