Mi volt Magyarország szerepe a Vietnámi háborúban?
Visszaemlékezve, én akkoriban voltam általános iskolás (hetvenes évek eleje - 71-ben voltam ált. isk. elsős), és elsős, vagy másodikos lehettem (tehát 1971-72 környékén) polbeat dalokat kellett énekelni, hogy "veled vagyunk Vietnam, meg Ami go home" (vagyis: amcsik haza) - csak nekünk, kicsiknek, ez amigo home-nak hangzott (mostani fordításban: barát, haza), plusz fogalmunk sem volt semmiről. Meg az indulóra emlékszem, aminek a címe: "Őrizd a békét" volt. (Persze, lehet, hogy ez nem 71-72 volt, hanem 73-74)
Ennek alá támasztására a következő wikipédiás részletet találtam:
"Bár Magyarországon az 1968-as nyugati tiltakozási hullámhoz hasonló méretű ifjúsági mozgalmi szervezkedés vagy tüntetés nem volt, de számos magyar beat zenész is jelentkezhetett ún. pol-beat dalokkal, amelyeket még a televízió nyilvánossága előtt is előadhatott. Ezeket a dalokat természetesen előzetes szűrés és erős központi kontroll alapján engedte a politikai vezetés a nyilvánosság elé. Jelentősebb előadók voltak az Atlas együttes, a Gerilla együttes vagy Oroszi Péter.[116]"
Forrás:
Az idézet, egész a cikk alján található.
Kigugliztam: és ebben a cikkben, még 1975-ben is tartott:
Vietnami magyar kontingens:
További cikkek a témában:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!