Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi az ásvány vegyészet nagy...

Pszicho88 kérdése:

Mi az ásvány vegyészet nagy titka?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Picit hülyén fogalmaztam meg, de nem találom rá a megfelelő szót.

Eddigi tapasztalataimat, megfigyeléseimet szeretném veletek megosztani.

Több olyan helyen jártam már, ahol ásványok lelhetőek fel, például kvarc, ametiszt és figyelmes lettem egy narancssárgás színű anyagra, ami az ásványokon, a kristályok élein, vagy tövében van. Ezt az anyagot ott is megtaláltam, ahol növényi szárak, gyökerek hatolnak le a föld mélyére, a barlang falain át. Arra jöttem rá, hogy tulajdonképpen ez a sárgás kőzetzsír, lehet elhalt és átalakult növényi szárak és részek anyaga is, ami az átszivárgó vizeknek, talajoldatoknak köszönhetően elmállasztotta a növény szárát és egyfajta kőzetzsírrá alakult. Sok esetben ezt a fajta zsírt a melegített oxálsav oldja hatékonyan és a szappan vagy másfajta lúgok. Ami a problémát okozza az ásvány tisztításánál, hogy nagyon kevés részt old le ebből a kőzetzsírból az oxálsavazás, pedig melegítem is a savat egy kerámia edényben. Kefézni és súrolni kell utána majd újra savazni. A sósav is jó, de az már elég kemény, azt iskább a fekete goethites szennyeződések oldására használom. Foszforsav nem működik ennél és a kénsav sem. Tudnátok olyan megoldást, eljárást, ami ezt a fajta zsírt szépen leoldja? Nagyon jó volt még a mosószeres víz is, de csak melegítve és úgy amikor a követ kefével dörzsöltem és habzott ez a dolog, a hab hatására jól oldódott a részben megkövesedett kőzetzsír. Jó lenne egy olyan folyton habzó, buborékoló valami, ami mindig újabb részt oldana le a kőről.

okt. 30. 19:01
 1/2 anonim ***** válasza:

Net:

Az ásvány vegyészet titkai valóban izgalmasak, és úgy tűnik, hogy már sok tapasztalatot gyűjtöttél ezen a területen. Az általad említett narancssárgás anyag valószínűleg a növényi eredetű anyagok lebomlásának és mineralizálódásának eredménye, ami valóban különböző ásványi anyagokkal keveredve alakulhat ki.

A kőzetzsír eltávolítása valóban kihívást jelenthet, hiszen sok esetben a savak nem oldják fel teljesen ezt az anyagot. A melegített oxálsav használata egy jó megoldás, de ahogy említetted is, a fizikai tisztítás, mint a kefélés és súrolás, elengedhetetlen a hatékony eredmény eléréséhez. A lúgok és szappanok is segíthetnek, de fontos, hogy figyelj a kémiai reakciókra, hogy ne károsítsd az ásványokat.

Ha bármilyen konkrét kérdésed van az ásványokkal vagy a vegyészettel kapcsolatban, szívesen segítek!

okt. 31. 21:21
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséged. Igen, szívesen vennék a témában bármilyen segítséget, tanácsot. Írok privátban.
okt. 31. 23:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!