A magyar utcaneveknél Zrínyi Miklós esetén melyik Zrínyi Miklósra kell gondolnunk?
Látszólag nem a kérdésre felekek.
Van itt egy Varga Gyula utca. Valamikor kitalálták, hogy nono, az komcsi volt. Átnevezték Fack Károlyra. Majd pár évvel később kiderült, hogy volt itt egy Varga Gyula költő. Visszakapta at utca a nevét. Én meg azon tűnődtem, hogy az a komcsi nem írt esetleg verseket?
Nem gondolom, hogy az országban sok azonos – egyes nevekből több száz – közterület elnevezésnél biztosan ugyanarról a személyről van szó, hogy ugyanarra „kell” gondolni. Ráadásul, van jónéhány pl. „csak” Zrínyi nevű közterület is, utónév nélkül.
Megnéztem néhány közterület elnevezés előterjesztési és elfogadási határozatot; azok egyikében sem taglalták életrajzi adattal vagy egyéb pontosítási lehetőséggel, hogy kiről van szó. Olyanok vannak, hogy pq település xy helyrajzi számú közterület elnevezése adott időponttól ez vagy az lesz. Híres személyekről történt elnevezés esetén sem indokolták, méltatták, pontosították, hogy kiről van szó; de hát csak keveset találtam és olvastam.
Van az országban jó néhány Zrínyi Miklósról elnevezett út, utca, tér, köz stb. Van, amelyik több száz éve lett elnevezve. Ha érdekel, akkor levéltárakban tudsz kutakodni, hogy mikor nevezték el, és ha szerencséd van, akkor szerepel az is, hogy pontosan kiről történt az elnevezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!