Kötelező szabadságot kivenni hétköznapra eső munkaszüneti napra, ha a vendéglátásban dolgozik valaki?
Barátnőm a McDonalds-ban dolgozik és ha olyan munkaszüneti napra kér szabadnapot, amely hétköznapra esik, akkor szabadságot kell kivennie arra a napra még akkor is, ha egyébként ledolgozza az adott hónapra törvényben előírt kötelező óraszámot, tehát nem plusz szabadidőre van szüksége. Így persze keletkezik neki túlórája. Az ide vonatkozó törvényt én nem találtam.
Előre is köszönök minden segítséget!
#11 azért mert a vendéglátásban a piros betűs ünnep több forgalmat jelent így arra a napra nem igazán szeretnek szabadnapot adni sőt inkább még hívnak is be plusz embereket
Az hogy ő ekkor nem akar dolgozni az egy dolog az meg hogy mit akar a főnökség egy másik,sajnos ez van
De legalább dupla bért fog kapni
Kértük többször is már, hogy mondj valami konkrétumot. Ennyi infóból nem lehet válaszolni. Hogyan dolgozik, milyen munkarendben, vagy munkaidőkeretben foglalkoztatják? A munkaszerződése megvan? Van neki egyáltalán? Kivel áll szerződésben? A meki szerintem nem így intézi a dolgokat, úgyhogy valami alvállalkozó, vagy franchise partnernél dolgozhat.?
Konkrétan ilyen nincs leírva.
De jó lenne ha mondanál egy konkrét példát.
Egyszerűbb, ha átfogalmazom a kérdést: Van-e olyan törvény, amely kimondja, hogy ha vendéglátásban dolgozol, akkor a hétköznapi ünnepnapra kötelező szabit kivenned pihenőnap helyett?
Amúgy nem franchise, a meki alkalmazza. A beosztás pedig (ahogy már leírtam) az igénylések alapján készül. Senkit nem köteleznek túlórára, ha van ilyen, azt általában le kell csúsztatni. Mindig csak az adott hónapra előírt óraszámot dolgozzák le. 2 hónapos munkaidőkeret van, de nem hinném, hogy ezen múlik a kérdés. A munkaszerződésbe is nyilván csak akkor veszik bele, ha azt a törvény engedi. A kérdés az, hogy törvényes-e?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!