Mit gondolsz, ha egy nő a férje vezetéknevét felveszi, az alá van alárendelve? még ha a saját vezetékneved is marad? Lakatos Levente megkérdezte Bea asszonytól, hogy szerinted ez alá rendeltség ?
Azért rossz a példa, mert "Bea asszony" alatt Győzike feleségét érted, ott a roma hagyományok eleve eltérnek a magyartól. Náluk a nők sokkal jobban alá vannak rendelve és alsóbb rendűek a társadalomban. Ami náluk normális, elfogadott vagy elvárt, az nálunk már kiverné a biztosítékot.
A kérdés másik része is egy modern kori probléma (már nincs mibe belekötni, úgyhogy keresik az ütközési lehetőségeket). Egyesek szerint a férj nevének felvétele azt jelzi, hogy te a tulajdona vagy, nem egy önálló személyiség. Nem hiszem, hogy bárki aki így eddig, az nyomásra tette vagy elvárásból, vagy hogy így jelezze a férfiaknak bemutatkozáskor, hogy nem szabad a pálya. Ezt régen sem gondolhatták így.
A romáknál szerintem pont igaz, hogy a nő mindenben alá van rendelve a férfinak.
Viszont más esetben ez nem biztos. Sokan azért veszik fel a férj nevét, mert mondjuk a -né már elavult, kötőjellel túl hosszú lenne a név, vagy mondjuk olyan a nő vezetékneve, amit nehéz kiejteni, vagy nem szereti annyira és inkább felveszi a férj nevét. Nekem kötőjellel van a nevem, de sokszor lehagyom szóban a lánykori vezetéknevem, mert nehezen értik meg az emberek, a férjemé viszont egyszerű.
Inkább a helyesírást gyakorold értelmetlen kérdések helyett.
Nem vagyok mai gyerek, de a nálunk szokás asszonynevet soha nem értettem.
Van mondjuk egy Lukács Tamara és egy Kovács János. Ha összeházasodnak, Lukács Tamarából Kovács Jánosné lesz. Én nem arra vagyok kíváncsi, hogy kinek a felesége, hanem ő kicsoda.
A fenti válaszok a romákról szólnak, és te is ezt hoztad fel. Pusztán az asszonynév miatt kisebb mértékben identitását veszti a nő, de a családbeli szerepe nem ettől függ. Lukács Tamara feleségként is lehet házicseléd, ha a férfi olyan.
A nő alárendelt szerepe Magyarországon évszázadokon át létezett, és mai is megvan. Nem csak a cigányoknál.
Felvettem a férjem vezetéknevét, mert a többi formában túl hosszú lett volna (2keresztnevem is van), apámmal amúgy sem jó a viszonyom, a férjem és a fiam a családom és az összetartozásunkat is szerettem volna ezzel is mutatni.
Nem érzem magam semmilyen téren alárendelve a férjemnek.
Sok nő van, akiket mégcsak el sem vett a párjuk,mégis alárendelt viszonyban vannak, nem a névfelvételen múlik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!