A nyugdíj korhatár elérése előtt 3 évvel úgy tudom, hogy hivatalból kiküldik a adatokegyeztetést az érintetteknek. Tavaly nyáron betöltöttem a 62. évet, de azt eddig nem küldtek adategyeztetési dokumentot. Kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő?
Ki nem küldenek semmit, de Te kérheted 1-2 évvel a nyugdíjba menetel előtt az adategyeztetést.
Pontosabban nem tudom, nézz utána hogy néz ki ma a helyzet.
Ezt most találtam, erről szól:
„MIKOR INDUL HIVATALBÓL AZ ADATEGYEZTETÉSI ELJÁRÁS?
Az adategyeztetési eljárást a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv három évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kezdeményezi a Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek esetében, azaz abban a naptári évben, amikor az érintett a 62. életévét betölti.
Az adategyeztetési eljárást nem kezdeményezi a hivatal, ha az érintett már olyan ellátásban részesül, amely a szolgálati idő és az átlagkereset alapján került kiszámításra, vagy ilyen igény elbírálása van folyamatban.”
Lásd a Magyar Államkincstár Nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárás tájékoztatóját.
↓
Ha nem azért nem küldték, mert a második bekezdés miatt nem kell küldeniük, akkor fordulhatsz a területi kormányhivatalhoz, ugyanis az általános hatáskörű nyugdíjmegállapító szerv a kormányhivatal.
Budapest és Pest vármegye esetén: [link]
Például, a névsorban első Baranya vármegye esetén: [link]
De, könnyen kikeresheted bármelyik vármegye kormányhivatalában a nyugdíjbiztosítási osztályt, ügyfélszolgálatot stb.
Célszerű személyesen intézned
Legegyszerűbb az Ügyfélkapun keresztül kérni az adategyeztetést, évente egyszer ingyenes. Nagyon olajozottan működik, én kétszer is kértem. Az igénylést követően néhány napon belül meg is érkezett a dokumentum a tárhelyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!