Ha egy utcai verekedést levideoztam, azzal bűncselekményt követtem el?
Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében olyan képfelvétel készítése, amin felismerhető a rajta szereplő személy, csak annak előzetes engedélyével engedélyezett.
Ez alól két kivétel van, a nyilvános közszereplés (ez itt egészen biztosan nem áll meg) és a tömegfelvétel, aminek feltétele, hogy egy embert sem lehet kiemelni a tömegből a felvételeken. Az általad említett utcai verekedés létszámát nem ismerjük, de szinte biztos vagyok benne, hogy a bíróság előtt nem állna meg a tömegfelvétel.
Fontos, hogy nem csak a nyilvánosságra hozatalhoz, de már a felvétel elkészítéséhez is engedély kell!
Egyébként nem bűncselekmény, nem kerülsz miatta börtönbe. Kártérítés, sérelemdíj, pénzbírság lehet a következménye.
"Tele van ilyenekkel a net. A face videók közt rengeteg van. Nem vagyok jogász,nem értek hozzá,de ha bűncselekmény lenne,biztosan törölnék."
Négyes, a bolti lopás is mindennapos. A gyorshajtás is mindennapos. Mégis törvénybe ütközik. A kérdés nem arra vonatkozott, mekkora esélye lehet annak hogy jogi következménye legyen a dolognak, pusztán a jogi tényállás tisztázása volt a cél. Az pedig egyértelmű: előzetes hozzájárulás nélkül jogot sért.
Akkor is, ha lepontozol.
Ismétlem, a kérdés nem az volt hogy milyen következménye lesz, hanem hogy milyen küldetkezménye lehet.
Gond az ilyesmiből sosem akkor van amikor pistike elkészíti a videót és feltölti a facséra, hanem hogyha egyszer véletlenül olyasvalakit sikerül lekapnia, akinek ez marhára nem tetszik. És ha ő bíróságra viszi az ügyet akkor esélye nincsen pistikének. Rosszabb esetben pedig bíróság helyett megtalálják pistikét és úgy megverik hogy egy életre elfelejti a videózást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!