A fenőacél lehet puhább mint a penge?
A fenőacél el is távolít anyagot a késről. Bár nagyon keveset.
Ha puhább lenne a késnél, akkor a kés levinné róla a recéket. Ahogy a sima vasrudat is kifényesíti egy idő után. A vasrúd egyébként csak az elhajlásokat egyengeti ki. Ezért használunk helyette fenőacélt. Ami egy nagyon rideg anyag, ezért keményebb a késnél, ami viszont rugalmas.
A rendes fenőacélok azért mágnesesek, hogy a késről leváló részek ne potyogjanak szét, pl. a vágott dolgok közé. (A hentesek pl. 5 percentként fenik a kést csontozásnál, a hús mellett.)
Vasrúdon v. betonon úgy kell élezni, hogy húzásnál az él legyen hátrafelé, egyébként csorbul. Fenőacélon meg úgy, hogy az él nézzen előre. Mert az anyagvesztés miatt az élen képződik egy vékony fémcsík, ami már nem reszelhető le, mivel hajlik ide-oda. De ha éllel előre húzod a kést, akkor ez a hajlékony szalag a képződéssel egyidejűleg befordul, és letörik, tehát nem okoz visszahajolva életlenséget, nem lesz fűrészes az él, nem fog később a húsba esni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!