Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Milyen basszusgitárt vegyek?

Milyen basszusgitárt vegyek?

Figyelt kérdés
Már egy ideje szeretnék elkezdeni basszusgitározni hobbiból, de nem tudom hogy akkor is kell e az erősítő meg stb ha csak magamnak játszanék hobbiból. Másik, hogy nem tudom hogy milyen fajtát vagy márkát érdemes venni tejesen kezdőként.

2023. okt. 7. 13:10
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Soktényezős a válasz a kérdésre.

El kellene döntened számos részletet magadban, mielőtt belekezdesz egy ilyenbe!

Van-e tehetséged hozzá?

Van-e zenei hallásod?

Van-e ütemérzéked?

Mennyire gondolod komolyan?

Mennyi az erre elkölthető anyagi kereted?

Kellően kitartó vagy-?

Klasszikus játékban gondolkodsz-e vagy nem?

Ezek a legfőbb kérdések, amelyek tovább elágaztathatóak további kérdésekre!

Sokan úgy képzelik el a hangszeren tanulást, ill. játékot, hogy kezükbe veszik a hangszert és majd csak boldogulnak valahogy, - előbb-utóbb híresek lesznek legalább egy szűk körben. (Átlagos gondolkodásról van szó!)

Aztán jönnek a nehézségek, mert ebből - általában - csak a hírnévre való vágyakozás marad meg, a többi elsikkad. Ahhoz, hogy egymagadban el tudj pötyögni otthon, bőségesen elégséges egy akusztikus basszusgitár - és néhány pengető, ha nem hagyományosan akarod pengetni a gitárt és azt feltételezzük, hogy nem akarsz 15 percenként pengetőkért futkározni. Ha pengetővel akarsz játszani, akkor előnyösebb, ha közelebb helyezkednek el egymáshoz a húrok, mint amikor kézzel pengetik a basszusgitárt.

Kitartást és rendszeres gyakorlást kíván egy hangszer készségszintű használatának elsajátítása. Ha nincs erre kiszorítható időd, akkor már nem is érdemes belekezdeni. A hangszer ára a rendszeres használaton keresztül térül meg és a minőséget is észszerű ehhez igazítani. Lehet 20 millió forintért is basszusgitárt vásárolni, - nyitott kérdés csak az marad, hogy az mennyire jó bolt a tulajdonosának, ha csak a hozzá vendégségbe járóknak mutogatás alkalmával veszi azt kézbe, egyébként pedig a sarokban elhelyezett állványon porosodik! Ha gitárt vásárolsz, fontos, hogy a nyak, ill. test miként helyezkedik el síkban egymáshoz viszonyítva - azt feltételezve, hogy nem egy U-szeges csúzlit akarsz venni magadnak. Ez a körülmény határozza meg elsődlegesen, hogy mennyire vannak közel a húrok a bundokhoz - attól függetlenül is, hogy a húrláb magasságával is befolyásolhat ez a legtöbb hangszeren.

Nagyjából 10 évig basszusgitároztam nagyüzemben.

2023. okt. 7. 13:47
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2023. okt. 8. 09:43
 3/3 anonim ***** válasza:

Játszogatok én is a gondolattal, hogy rá kellene állni már a basszuson gyakorlásra, pár éve van ez így, nemigen jön össze annyi lóvé, amennyit már szívesen költenék. Nekem az van, hogy beütött a Warwick megszólalása, nekem az eléggé inspiratív. Az ára már nem annyira, sajna kénytelen vagyok jegelni a projektet, egészségi okokból nemigen tud annyi pénzem lenni, időm meg család mellett alig-alig marad ténylegesen valami jövedelmezőbbet tanulni, mindezt azért, hogy legyen mire gyakorlással tölteni az időt később... :) Azt javaslom, hogy nézegess videókat, amikben konkrét modelleket tesztelnek mindenféléből, az általad vállalható árkategóriában is, meg határok nélkül is! Akkor eldől, hogy Te mit tudnál elképzelni magadnak zenei beszédhangként.

Hozzátartozik persze, hogy a sound nagyon nagy százaléka a kézben van, de ezeket a teszteket sokszor olyanok csinálják, akiknél ez adott, és meg tudja villantani a hangszer a maximumát. Eleinte nyilván mindegy, mivel gyakorolsz, amíg nem fizikailag nehéz, vagy amíg nem külön lehangolóak a hangszer gyenge adottságai. Egy jó Cort belépő szint is jól kiadja, ha a munkakedved nem kér külső inspirációt (nekem ez egy idő után gond, vigyorognom kell az eredmény minőségétől, másképp részben gittrágás nekem a napi gyakorlás is). Stílustól is erősen függ, pl egy jó grunge nem biztos, hogy az igazi lesz vattaúj húrokkal, de egy nagyokat röfögő nujazz agymenéshez meg még gyakorláshoz is gyakrabban kell húrkészletet cserélni, felvétel meg egyenesen a legfrissebbel... Nyilván ez költség akkor is, ha bevonatos húr, meg akkor is, ha az extrém sound miatt külön valami nem bevonatos, általad kiválasztott típus. Kezdőként persze ez ritkán téma, eleinte minden balta úgy szól majd a kezedben, mintha kicsit csordogálna a vér belőle toroktájon. Nagyszerű videók vannak egyébként arról, mire érdemes gyúrni, hogy nagyon ütős legyen a szólás. És azért az is igaz, hogy gyakorlott kezekben a legegyszerűbb hangszer is csodákat művel, legtöbben csak akkor veszik észre a különbséget, ha ténylegesen össze van tesztelve valamelyik nagyágyúval. Nyilván a nagynak a játszhatósága is kifogástalan, ami nem jelenti azt, hogy a kezdő cucc ne lenne tökéletesen elegendő rágyakorolni a kifogástalan megszólalásra. Kicsit a Zsigulin gyakorláshoz hasonló felállás, csak messze nem akkora a különbség hangszer és hangszer közt, mint sokgenerációnyi vezetésélmény-különbség autók esetében.

A jó fejhallgatóval rávideózás szerintem jól szűkíti a kört, sok jó kérdést vet fel, amit talán meg is tudunk válaszolni itt majd.

2023. okt. 8. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!