Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » A mosolyva szó honnan ered?

A mosolyva szó honnan ered?

Figyelt kérdés

Olvasok egy könyvet, azt hittem elírás lehet és hogy a mosolyogva szót szerették volna leírni, de nem vagyok biztos a dologban. A magyar értelmező kéziszótárban nem találtam semmit a szóra, de ha beírom a google-ba hogy mosolyva, van hogy egy reformátusi templom oldalára visz ahol szintúgy látom ezt a szóhasználatot valamint még pár helyen itt-ott facebook/tiktok oldalon is. Olyan mintha létezune a szó de mégsem. Annyira régi szó lenne, hogy már nincs nyilvántartva sem?

[link]

[link]

CTRL+F mosolyva

Ötlet?

2023. júl. 4. 23:06
 1/10 anonim ***** válasza:
Szerintem szimplán elírás.
2023. júl. 4. 23:09
 2/10 A kérdező kommentje:
Na de ennyi helyen elírták volna, pontosan ugyanúgy?
2023. júl. 4. 23:25
 3/10 anonim ***** válasza:

Talán egy tájnyelvi variáció... Pl. valahol nem egy 'gombóc' fagyit kérnek, hanem egy 'gömb' fagyit.

,,Senki nem fog bemenni szülés után a szobába és mosolyva elmondani, megmutatni mit kell a babával kezdeni."

https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szule..

,,Biztosan mosolyva fog utazni még akkor is, ha épp sűrű napja van!"

[link]

,,– Nézd csak, ki kelt ilyen korán – mondta Marnes mosolyva."

[link]

,,3 részt pedig endorfin termelés megindul minden binyiklis boldogan nyugodt tempóban mosolyva jár kel fel és alá és a muslincákat összeszedik"

[link]

2023. júl. 4. 23:42
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm #3-as, igen én is erre gondoltam, hogy egy régi tájnyelvi variáció lehet. Furcsáltam, hogy nincs benne a magyar értelmező kéziszótárban. Ezért is szeretem a könyveket, megannyi rejtély van bennük :)
2023. júl. 4. 23:45
 5/10 anonim ***** válasza:

,,A nyújtás alatt, "félholtan" feküdtem, mire ő odaguggolt mellém, és csak mosolyva, jókedvűen ennyit kérdezett: ... "

[link]

,,mosolyva elvettem a tányérját előle, és betettem a mosogatóba."

[link]

(Tök jó. Tanultam egy új szót. Köszi :))

2023. júl. 4. 23:47
 6/10 anonim ***** válasza:
Megint én vagyok (4,5-ös). Most látom, hogy több link is debreceni eredeti. Talán debreceni tájnyelv lehet.
2023. júl. 4. 23:52
 7/10 anonim ***** válasza:
(mármint 3-as, 5-ös) Megyek aludni, mert hülyeségeket írok. Kellemes olvasást neked! Köszönöm az érdekes kérdést! :D
2023. júl. 4. 23:53
 8/10 Metionin ***** válasza:

14 éve élek Debrecenben de még sosem hallottam ezt a szót :O

Tök érdekes, könyvekben sem találkoztam vele soha. Nekem ilyen rövidített szónak tűnik, mint a "rajt - piros ruha volt rajt" de nem tudom, honnan eredhet. Esetleg ahol előfordul, a könyvek/cikkek íróját/fordítóját érdemes lenne megnézni, hogy honnan származnak.

2023. júl. 5. 18:02
 9/10 A kérdező kommentje:
Igazán örvendek és mosolyva konstatálom, hogy sikerült egy kis érdekességet varázsolnom a mindennapjaitokba :) Egyébiránt "A Siló" c. könyv első kötetében találkoztam ezzel a szóval (nyolc kötetes).
2023. júl. 7. 12:09
 10/10 BringaManó ***** válasza:

A fentiek alapján már nem tudnék "igazságot tenni", hogy létezik-e, vagy csak elírás (én még nem találkoztam vele), de szeretném megemlíteni – csupán érdekességként –, hogy van olyan formája is a mosolyog-nak, hogy mosolyg (és ehhez a mosolygva forma tartozik), ld. pl. ebben a régi szótárban:

[link]

2023. aug. 9. 15:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!