Dolgozom vagy dolgozok XY cégnél?
Hogyan mondom helyesen?
(A "dolgozok" áll a számra, de nyelvtanilag a "dolgozom" tűnik logikusabbnak.)
Nem olyan egyértelmű a helyesség megítélése, ahogyan az 1-es válaszban olvasható.
A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja szerint – a helyesírási szabályzat alapján – a dolgozom és dolgozok egyaránt helyes:
Még abban a korban születtem, amikor a szüleimtől, nagyszüleimtől kizárólag a dolgozom alakot hallottam, szoktam, és az iskolában is így tanultam.
De már akkor is csak kijelentő módban volt kizárólagosan helyesnek ítélt az ikes ragozás; például felszólító módban már ritkább volt az ilyen tisztán ikes igék megfelelő ragozása is.
A helyesírási szabályzat követi az élő nyelvi változásokat. Ha valamit jelentős mértékben, netán nagy arányban használnak, akkor befogadják a szabályzatba.
Ez történt a tisztán ikes igék kijelentő módú egyes szám első személyű alakjaival is.
Számomra mai napig természetes pl. a dolgozom forma, de egyre kevésbé bántja a szemem, fülem, a dolgozok alak. Én még a „régi iskola” szerint használom, de például az unokáim már egyáltalán nem.
Mondhatod úgy, ahogy ’a szádra áll’; nem vétesz vele a helyesírási szabályzat elvárása ellen.
Rendben. Köszönöm mindenki segítségét! Akkor ez esetben "dolgozom".
A kérdés lezárva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!