Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miért baj az embereknek hogy...

Miért baj az embereknek hogy valamelyik játékot inkább máhonnan töltök le ingyen minthogy ki adja rá 20 ezer forintot?

Figyelt kérdés

Kiirtam korábban egy kérdést hogy a repack gameses cities skylinesnál hol tudnék modokat rátenni de csak olyan kommentet kaptam hogy vedd meg a k..va any.d meg ilyenek de azt se tudom hogy mikor lesz akcióban lehet pont akkor nem lesz pénzem rá vagy valami más

Miért nem tudják elfogadni hogy mások nem akarnak egy játékra 20 ezret kidobni ha van ingyen megoldás?

Nem kérek szidkozódó választ

2023. ápr. 24. 17:53
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Miért baj az, hogy ellopom a zsebpénzedet?

Ha ezt meg tudod válaszolni, akkor elvileg tudod a választ a saját kérdésedre is.

2023. ápr. 24. 18:33
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Látszik kicsi és butácska vagy még. Majd ha lesz munkahelyed és a főnököd nem fogja kifizetni a 21 munkanapot, csak 17-et, akkor majd megtudod hogy miért baj az ha valaki nem fizet valamiért.
2023. ápr. 24. 18:41
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Mert ez olyan, mintha lopnál, csak virtuálisan. Nem olyan dolog ez, amire büszkének kellene lenni. Ha mégis csinálod, akkor csendben tedd.

Tipp: regisztrálj minden féle videójáték platformra és keresd az épp ingyeneseket. Epic Games-en és a GoG-on szokott a legtöbb ilyen akció lenni.

2023. ápr. 24. 18:51
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Engem nem zavar, hogy átengeded másoknak a géped feletti irányítást.

Kellemes játékot!

2023. ápr. 24. 18:53
 5/15 anonim ***** válasza:

Vagyis miért zavar, ha lopsz?

Hát... ha ezt neked magyarázni kell, ott valami gond van.

2023. ápr. 24. 19:57
 6/15 anonim ***** válasza:

Mert az is áru, valaki a tudását használva, időt rászánva, elkészítette. Nem olyan fajta, mint pl. egy mobiltelefon, de termék és értéke, ára van.

És az ingyen letöltés lopás, hacsak nem a készítője bocsátotta ingyen rendelkezésre.

2023. ápr. 24. 20:01
 7/15 2*Sü ***** válasza:
100%

A pék azért süt kenyeret, azért veszi meg hozzá az alapanyagot, fizeti a rezsit és dolgozik napi x órát, hogy a munkája ellenértékéből bevétele, profitja legyen. Nyilván érthető, hogy miért problémás ellopni tőle a kenyeret.

Nos egy szoftverfejlesztő cég is ezt csinálja, fizeti az alkalmazottakat, a rezsit, biztosítja a fejlesztéshez szükséges szoftvereket, hardvereket, meg még egy raklap költsége van (pl. marketing), de megteszi ezt annak a reményében, hogy végül megtérül a befektetése. Egy szoftvert használni anélkül, hogy megfizetted volna az ellenértékét ugyanúgy lopás, mint a péktől ellopni a kenyeret. Lehet, hogy nem tűnik akkora problémának, hiszen az eredeti szoftver ugyanúgy megmarad, ott lesz a boltok polcain, meg fizetés után letölthető továbbra is a cég holnapjáról, de ettől még az ellenérték megfizetésének a hiánya ugyanúgy lopás.

Én pl. programozó vagyok egy kis cégnél, nem éppen csillagásztati magasságú fizetésért dolgozom. Anno kaptunk egy nagyobb megbízást egy nagy cégtől (oktatási terület). Legyártottuk neki a megfelelő szoftvert (interaktív tananyagot), majd valaki úgy gondolta, hogy ez mindenkinek ingyen jár, és feltöltötte mindenféle torrent oldalra. A cég emiatt elesett egy csomó bevételtől, így bár tervben volt egy még nagyobb volumenű folytatása a fejlesztésnek, végül ez elmaradt. Az még hagyján, hogy a cégünk elesett ezáltal egy bevételtől, de ami sajnálatosabb, hogy maradt egy raklap olyan tananyag, amihez nem készült el egy hasznos szoftver.

> Miért nem tudják elfogadni hogy mások nem akarnak egy játékra 20 ezret kidobni ha van ingyen megoldás?

Ez a fenti szempontból olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy miért nem tudják elfogadni, hogy mások nem akarnak egy LEGO szettért 20 ezret kidobni, ha el is lehet lopni. Mert hát ki tudja, mikor lesz akciós, és lesz-e akkor éppen pénzed rá. Ha nincs pénzed rá, akkor ne akad birtokolni. Ha nincs pénzed legóra, majd játszol fogócskát. Ha nincs pénzed egy szoftverre, majd használsz más szoftvert. Ez így etikus. Még az irreálisan magas árra sem hivatkozhatsz. Mert lehet, hogy te azt mondod, hogy ez a LEGO szett szerinted nem ér 5000 Ft-nál többet, de egyrészt nem te határozod meg az árat, te csak arról dönthetsz, hogy megéri-e neked annyiért az a LEGO szett, amennyiért árulják, ha igen, megveszed, ha nem, akkor nem veszed meg, másrészt azt az 5000 Ft-ot – ami szerinted a méltányos ár lenne – sem fizetted meg.

~ ~ ~

De én még azt mondom, hogy ha egy adott szoftverre semmiképpen nem tudnál kiadni egy adott összeget, akkor oké. A cégnek végül is mindegy, hogy nem veszed meg, és használsz valami olcsóbb vagy ingyenes alternatívát – ami egy konkrét játéknál nem biztos, de sok más területen járható út –, vagy nem veszed meg, de mégis az ő szoftverüket használod, így később, ha jól keresel, nagyobb eséllyel leszel potenciális vásárlójuk, meg esetleg viszed a szoftver jó hírét. Ha így sem, úgy sem tudnád kifizetni a szoftver árát, akkor így sem, úgy sem lesz bevételkiesésük. (De amúgy ez benne van a pakliban, egy cég is tudja, hogy lesz egy csomó ember, aki valamilyen kalózváltozatot fog használni, csak ezzel meg az a gond, hogy emiatt magasabb a szoftver ára, tulajdonképpen azok, akik megvették az adott szoftvert, ők fizetik a te szoftverhasználatodat is, végső soron őket lopod meg.)

Nem akarok álszent lenni, én is használtam életemben „tört” szoftvereket. De erre azért ettől még büszke ne legyél rá, ne gondold azt, hogy ezzel semmi gond nincs, és pláne ne csodálkozz és ne háborodj fel, ha valaki ennek a problémás voltára – akár indulatosan – felhívja a figyelmet.

2023. ápr. 25. 09:17
 8/15 A kérdező kommentje:
Én nem nagyzolok vele egyátalán csak egy villamos modot akarok a tört citiesemhez azért irtam ki hogy repack gameses hogy ne legyen félreértés de igazából steamen vannak modok de azokban nem vagyok biztos hogy működne mivel nem steames csak ennyit akarok tudni semmi nagyzolás meg semmi nagyképüség.
2023. ápr. 25. 10:09
 9/15 anonim ***** válasza:
Attól még lopás. Akkor is, ha technikailag nem fognak érte büntetni.
2023. ápr. 26. 16:19
 10/15 anonim ***** válasza:

"igazából steamen vannak modok de azokban nem vagyok biztos hogy működne mivel nem steames csak ennyit akarok tudni"

De a kérdésed a morális megítélésről szólt.

Attól, hogy nem steam-es, még működhetnek. Az adott verziószámmal való kompatibilitás a kérdéses.

2023. ápr. 26. 21:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!