Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Esti OKJ-s suliba járok...

Esti OKJ-s suliba járok (CNC-s képzés lenne, de ezt majd kifejtem) és sajnos nem valami jó az oktatás, rengeteg óra elmarad a tanárok távolléte miatt, így könyvekből kimásolva küldik el az anyagot. Kaptam házit, itt elakadtam. Valaki ?

Figyelt kérdés

Szóval ebben a suliban fúrunk, hegesztünk, flexelünk, marunk, esztergálunk, stb...

Én érettségi után jelentkeztem ide, hogy kitanuljak egy szakmát.

Viszont mivel eddig sosem csináltam ilyesmiket, ezért minden új nekem.

Kaptam házit, 6 db alkatrészről kellett szakrajzot csinálni és a 6ból 1et ki kell választanom, amiről csinálok művelettervet.

Viszont ezt még sosem tanultuk, sosem láttam hogyan kell csinálni és sajnos nem tudom az alkatrészek megnevezését, a megmunkálási folyamat elnevezéseit stb...

Aki látott már ilyen művelettervet, az tudja, hogy meg kell adni, hogy milyen szerszámgép/szerszámmal készülnek, milyen mérőeszközzel.

Továbbá kér technológiai adatokat (a,f,vc,n,vf,i,L).

Mint ahogy írtam, nekem még minden új szinte és ilyet még nem csináltam és nem is töltöttünk ki együtt ilyet, de jegyet azt fogunk rá kapni.

Eleve a szakrajz szabályait nem vették át velem, ugyanis "nincs ennyi időnk mindenre" és "nézzek utána"...

A szakrajzokkal megvagyok, volt könnyebb és bonyolultabb is, de én lehetőség szerint nem a legnehezebbet akarnám kiválasztani a műveletterv levezetéséhez.

10 rajz volt, amiből 6ot kellett kiválasztani.

Én direkt választottam pár nehezebbet is, ráadásul 7et csináltam, éppen azért, mert a legkönnyebbet szeretném megcsinálni műv.tervnek.

Ez egy 40x9es darab, lapos vas (úgy gondolom), 3 mm vastag és két helyen van befúrva Ø6 (6os átmérő), a szélétől számítva 10mm-re van a befúrás középpontja mind a két oldalon.

Ez volt a legegyszerűbb, amihez nem kell sok eszköz és megmunkálási folyamat.

Aki segítene a kitöltésben, hogy mit hova kéne írni (helyesen), annak nagyon megköszönném.

2023. márc. 1. 17:58
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

"Nekünk is tanítottak ilyeneket és elmondom neked, hogy utoljára az iskolában kellett műv.tervet készítenem, pedig 5 éve CNC forgácsolóként dolgozom." -> Ez evidens, mert a művelettervet majd a technológus mérnök (esetleg kisebb helyeken a technikus) fogja elkészíteni, és a gyártás már úgy kapja meg az egészet, hogy a művelettervvel együtt. Azt soha nem a szakmunkás készíti (kísérleti üzemeket leszámítva, de ott meg általában a technológus mérnök és a műhely"fönők" leegyezteti). Egyszerűbb munkadaraboknál, egyedi gyártásnál van, hogy nem készül, de ott akkor azt a kolléga meg tudja csinálni. De ott bejáratott "technológia van" pl. elviszed a sarki lakatoshoz, hogy kéne ebbeől 2-3 darab ő nem fog művelettervekkel küzdeni, rutinból megcsinálja vagy így vagy úgy.

Eleve totál nem is értettem, hogy az ilyen szakképzéseken miért fárasztják a tanulókat művelettervvel, mert nálunk pl. a gyártástechnológus kolléga ezt tanulta 5 évig az egyetemen és ő készíti. És van, hogy napokat kotlik fölötte. Mert ezer meg ezer szempontot végig kell venni. A darabidőtől kezdve a szerszám kopáson át, azt, hogy milyen gépeink vannak (esetleg mi az ami éppen nagyjavítás alatt stb.). Igazán művelettervet olvasni kéne megtanítani az embereket. Esetleg egy egyszerűt 1x megíratni. Nekünk teljesen kreatív volt a tanárunk és olyan dolgokról kért művelettervet amit meg tudtunk csinálni (igaz én villamosmérnök vagyok, nem gépész, de a képzésünk része volt, és külföldön végeztem).

2023. márc. 3. 07:52
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!