13,3-nak mennyi a tűrése pozícióban?
Javaslom, hogy olvasd el ezt a dokumentumot, egy gépészmérnök-tanár írta.
7-ik oldalon ír az általános tűrésekről.
Egyébként meg a rajz felirat mezőjében szerepelnie kell hogy a jelöletlen tűréseket melyik ISO szerint kell értelmezni.
Szerintem is jó lesz +-0,2-nek egyébként, ha nincs külön pozíció tűrés jelölve, akkor valszeg egy M13-as csavar vagy valami 13-as csap megy át a furaton (ha átmenő?).
De egyébként nem értem miért ide írod ki a kérdést ahelyett, hogy megkérdeznéd a művezetődet, vagy az üzemvezetőt, esetleg a megrendelőt.
A másik dolog, meg hogy nem tudom elképzelni milyen silány állapotú CNC marógép az, ami nem tud egy központfúróval előfúrt furatot kb +-0,03-os pozíció pontosággal elkészíteni. Mondjuk ha valami készülékbe fogod a darabot és vékony, akkor el lehet deformálni ha túlságosan meghúzod és mikor kiveszed, akkor meg elmegy a pozíció.
A furatatmero nincs megadva 2-es, csak xben a pozi.
Ugye a 13,3 nincs bekeretezve?
Szerszámgyártásban találkoztam hasonlóval. Létezik olyan tűrés definiálás, (jellemzően egy adott cég belső szabványa szerint), hogy a rajzi méretek tűrése a tizedesjegyek számától függően alakul, vagyis pl.:
10 - +-0,2
10,0 - +-0,1
10,00 - +-0,02
10,000 - +-0,005
Szerintem sok szempontból problémás ez a megoldás, de találkoztam már ilyen rajzokkal, ez viszont csak azokon a rajzokon van így ahol ezt külön így megadják a leíró mezőben. A normális rajzok tűrései ISO szabvány szerint kerülnek meghatározásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!